Μια εντυπωσιακή και διαδραστική εγκατάσταση στα όρια της τέχνης, της επιστήμης και της τεχνολογίας, φιλοξενείται στο Λα Βιλέτ του Παρισιού έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2018. Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο «Πέρα από τα όρια» της ιαπωνικής κολεκτίβας TeamLab και αποτελείται από πέντε διασκεδαστικές και πολύχρωμες εγκαταστάσεις, ή αλλιώς πέντε διαφορετικούς κόσμους.

Περισσότεροι από 500 υπολογιστές και προβολείς δημιουργούν μια ψευδαίσθηση ενός κόσμου 360 μοιρών. Η ίδια η έκθεση είναι ένας ζωντανός ψηφιακός οργανισμός που παράγει συνεχώς νέες εικόνες σε πλήρη ρήξη με την καθημερινότητά μας.

Στον πρώτο κόσμο που αποτελείται από βουνά και κοιλάδες, οι επισκέπτες καλούνται να σχεδιάσουν τα δικά τους ζώα. Στον δεύτερο βιώνουν μια ειρηνική αρμονία που προκύπτει από το χάος. Στον τρίτο κόσμο, τα κοράκια μετατρέπονται σε λουλούδια. Στον τέταρτο και πέμπτο, το σύμπαν των σωματιδίων του νερού συνυπάρχει μαζί με τα λουλούδια και τους ανθρώπους.

Το TeamLab προσκαλεί τους επισκέπτες της έκθεσης να βιώσουν την φύση «χωρίς σύνορα» και να «επανασυνδεθούν» με το νερό, τα πουλιά, τα αστέρια και τα φυτά. Το σκηνικό της εγκατάστασης μεταμορφώνεται ανάλογα με τις κινήσεις των επισκεπτών.

Το TeamLab είναι μια διεπιστημονική κολεκτίβα, τα μέλη της οποίας είναι καλλιτέχνες, προγραμματιστές, μηχανικοί, animators CG, μαθηματικοί και αρχιτέκτονες. Ιδρύθηκε το 2001 στην Ιαπωνία και παρουσιάζει για πρώτη φορά το έργο της στη Γαλλία. Στόχος της είναι να δημιουργήσει μια νέα σχέση μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης μέσω της τέχνης. Η κολεκτίβα πιστεύει πως δεν υπάρχουν όρια ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση και ότι όλα αποτελούν μια εύθραυστη αλλά θαυματουργή συνέχεια της ζωής.

Όλες αυτές οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του επισκέπτη και του έργου είναι αποτέλεσμα της δουλειάς ενός πλήθους υπολογιστών που συλλαμβάνουν τις κινήσεις του κοινού, τις αναλύουν και αντιδρούν μέσω ενός σύνθετου συστήματος αλγορίθμων. Όπως η ζωή μας, έτσι και το έργο δεν είναι προβλέψιμο και δεν είναι ποτέ το ίδιο σε δύο διαφορετικές στιγμές.

Η έκθεση είναι μια συμπαραγωγή του La Villette, του ΤeamLab και του Ιαπωνικού Ιδρύματος.

ΠΗΓΗ: Culturebox

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: