Στις 23 Φεβρουαρίου στην Αθήνα στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, θα γίνει η παρουσίαση της ελληνικής μετάφρασης του ημερολογίου του Στρατάρχη Σούλενμπουργκ.

Ήταν ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων που αμύνθηκαν στην πολιορκία της Κέρκυρας από τους Οθωμανούς το 1716

Η έκδοση της μετάφρασης του ημερολογίου του 1716 του Στρατάρχη von der Schulenburg, υπό τον τίτλο «Στρατάρχης Ιωάννης Ματθίας, κόμης του Σούλενμπουργκ, Ημερολόγιο του έτους 1716», ξεκίνησε με την πρωτοβουλία του συλλόγου «Albert Cohen Κέρκυρα» να τιμηθεί ειδικώς η 300η επέτειος της ευτυχούς για τους αμυνόμενους έκβασης της πολιορκίας της Κέρκυρας από τους Οθωμανούς, το καλοκαίρι του 1716.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάχθηκε στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων που ο σύλλογος διοργανώνει από το 2011 υπό τον γενικό τίτλο «Η Κέρκυρα θυμάται…». Αναγνωρίζοντας την ιστορική σημασία του συμβάντος για την ίδια την Κέρκυρα, τη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας, που ήλεγχε τότε την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου, αλλά και για την χριστιανική Ευρώπη γενικότερα, η διοίκηση του συλλόγου αποφάσισε να προβάλει, ιδιαιτέρως στην Κέρκυρα, το γεγονός, διοργανώνοντας ειδικές εκδηλώσεις, οι οποίες τέθηκαν υπό την αιγίδα του Δήμου Κέρκυρας.

Ο σύλλογος ήρθε σε επαφή με τα τον σύνδεσμο των μελών της οικογένειας von der Schulenburg, απογόνων του Στρατάρχη Ιωάννη-Ματθία, ο οποίος είχε ηγηθεί με επιτυχία της άμυνας της Κέρκυρας, και τα προσκάλεσε να μετάσχουν στις εκδηλώσεις.

Η ανταπόκριση υπήρξε άμεση, με αποτέλεσμα να παραστούν στις κεντρικές εκδηλώσεις της επετείου, από τις 10 έως τις 12 Αυγούστου του 2016, περί τα 80 ανά τον κόσμο μέλη της οικογένειας, εκφράζοντας ενθουσιασμό και ευγνωμοσύνη για το γεγονός.

Στις εκδηλώσεις μετείχε επίσης με επίσημο εκπρόσωπό του ο Δήμος της Βενετίας, καθώς και άλλοι φορείς από την ίδια πόλη. Οι εκδηλώσεις αυτές σημείωσαν κατά γενική ομολογία εξαιρετική επιτυχία.

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου έγινε στις 3 Μάϊου 2017 στην Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας. Η έκδοση εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα και ο σύλλογος αποφάσισε να προβεί σε επανέκδοση του βιβλίου και νέα παρουσίασή του στην Αθήνα, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, την Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018, στις 7 το βράδυ.

Μοιράσου το άρθρο: