Τα εγκλήματα των ναζί στην Ελλάδα μέσα από τα μάτια δεκαπέντε σημερινών παιδιών και εφήβων. Αυτό είναι το «τέλος της αγάπης».

Μία θεατρική παράσταση που έγραψαν και πρωταγωνιστούν σε αυτή τα μέλη της νεανικής θεατρικής ομάδας της Πανελλήνιας Ένωσης Εφεσίων και η οποία παρουσιάστηκε στο STUDIO C της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ανήμερα της εθνικής επετείου, με πρωτοβουλία της εκπομπής του Πρώτου Προγράμματος “Αφύλαχτη Διάβαση”.

Γιατί όμως «τέλος της αγάπης»; Την αφορμή πήραν τα παιδιά από την τραγική ιστορία του βιολιστή του Άουσβιτς, του Ζακ Στρούμσα, ο οποίος έπαιζε βιολί κατά διαταγή των ναζί την ώρα που οι μελλοθάνατοι οδηγούνταν στους θαλάμους αερίων.

Η ιστορία του Στρούμσα συμπυκνώθηκε στο τραγούδι του Λέοναρντ Κοέν «Dance me to the end of love». Τα παιδιά όμως της θεατρικής ομάδας προσθέτουν ότι «εκεί που τελειώνει η αγάπη αρχίζει ο πόλεμος».

Η συγκίνηση στο STUDIO C ήταν διάχυτη. Μπροστά από τα μάτια των θεατών «περνούσαν» ο Ναπολέων Σουκατζίδης, η Διαμάντω Κουμπάκη, η Λέλα Καραγιάννη, η κατοχική πείνα, το Μπλόκο της Κοκκινιάς, το Ολοκαύτωμα στο Κομμένο και το Δίστομο, η ολοσχερή καταστροφή της Κανδάνου.

Τα παιδιά έγραψαν την παράσταση μέσα από τη βιωματική εμπειρία τους. Επισκέφθηκαν τόπους μαρτυρίων και εκτελέσεων, διάβασαν βιβλία, συνομίλησαν με επιζώντες. Μέρος του έργου παρουσιάστηκε στην εκπομπή “Αφύλαχτη Διάβαση” που μεταδόθηκε τον Ιούνιο του 2017.

Η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής μεγάλα ιστορικά αφιερώματα στα σημαντικότερα γεγονότα του περασμένου αιώνα, στηριζόμενη κυρίως σε μαρτυρίες επιζώντων και επιζησάντων, σε πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση. Οι μαρτυρίες αυτές αποτελούν προφορικά τεκμήρια που προστίθενται στο πλούσιο και πολύτιμο αρχείο της ΕΡΤ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ Παναγιώτης Τσούτσιας, ο διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης της ΕΡΑ Γιώργος Πίκουλας και η διευθύντρια του Β’ Προγράμματος Όλγα Παππά.

Μοιράσου το άρθρο: