Το Σάββατο, 7 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί το Παρίσι για 16η χρονιά η πολιτιστική εκδήλωση «Nuit Blanche» με κεντρικό θέμα τη συνεργασία στην καλλιτεχνική δημιουργία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δυο διαδρομές σε εικονικά αλλά και άγνωστα σημεία της πρωτεύουσας όπου θα βρίσκονται τα έργα και οι εγκαταστάσεις καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Μέσα από δύο διαδρομές, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν νέες γωνιές του Παρισιού, να γνωρίσουν τα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών και να παρακολουθήσουν παραστάσεις και συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 7 το βράδυ έως τις 7 το πρωί.

Η πρώτη διαδρομή εκτείνεται από το Parc des Rives de Seine στην πλατεία Place de la République. Εκεί, μια κολεκτίβα από το Βερολίνο θα χρησιμοποιήσει τις πρόσφατα πεζοδρομημένες αποβάθρες για να δημιουργήσει ένα συλλογικό έργο μέσω του οποίου θα ξαναδίνει τον λόγο στους Παριζιάνους.

Η δεύτερη στην περιοχή Chapelle, μια οπτικο-ακουστική εγκατάσταση των κολεκτίβων Mu και La Horde θα βρίσκεται στις σιδηροδρομικές γραμμές που χωρίζουν τον κήπο Rosa-Luxembourg και τους κήπους του Eole.

Η φετινή έκδοση του Nuit Blanche είναι αφιερωμένη στην συνεργασία στην καλλιτεχνική δημιουργία που προκαλεί τους κανόνες και τις αναπαραστάσεις με σκοπό το άνοιγμα σε πολυπληθείς καλλιτεχνικούς κλάδους. Μια από τις καινοτομίες της φετινής έκδοσης είναι και μια ψηφιακή και διαδραστική εμπειρία όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να συζητήσουν με ένα «chatbot», ένα λογισμικό ειδικά προγραμματισμένο από τους φοιτητές εικαστικών τεχνών και ΜΜΕ της Ανώτατης Σχολής Τέχνης και Design της Γενεύης.

Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε στη Γαλλία το 2002 και είναι εμπνευσμένος από παρόμοιους που υπάρχουν σε σκανδιναβικές χώρες. Η πολιτιστική αυτή πρωτοβουλία εξάγεται συνολικά σε 35 άλλες πόλεις του κόσμου, όπως το Μόντρεαλ, οι Βρυξέλλες, η Μαδρίτη, η Ρώμη, το Κιότο, η Μελβούρνη και η Ταϊπέι.

 

Μοιράσου το άρθρο: