Η συμβολή της Ινδίας στην επιστήμη και την καινοτομία σε δυο εκθέσεις στο Λονδίνο

Δυο εκθέσεις που αναδεικνύουν τη συμβολή της Ινδίας στην επιστήμη, την τεχνολογία και τα μαθηματικά, παρουσιάζει το Μουσείο Επιστήμης (Science Museum) του Λονδίνου έως τις 31 Μαρτίου 2018.

Η πρώτη έκθεση, 5000 Χρόνια Επιστήμης και Καινοτομίας, διερευνά τις σημαντικές συνεισφορές της Ινδίας σε θέματα όπως είναι τα μαθηματικά, η εξερεύνηση του διαστήματος και η μηχανική, αναδεικνύοντας μερικούς από τους μεγαλύτερους στοχαστές της από την αρχαιότητα έως και σήμερα.

Μια σελίδα από το ινδικό μαθηματικό χειρόγραφο Bakhshali, που αποτελεί την πρώτη απεικόνιση του μηδενικού συμβόλου που χρησιμοποιούμε σήμερα, είναι το επίκεντρο της έκθεσης, αποδεικνύοντας την πρωτοποριακή συμβολή της χώρας στην ανάπτυξη των μαθηματικών ιδεών.

Η συμβολή της Ινδίας στην επιστήμη και την καινοτομία σε δυο εκθέσεις στο Λονδίνο

Μέσα από τα εκθέματα και τις ιστορίες των ανθρώπων, η έκθεση αναδεικνύει την συμβολή της χώρας στην παρατήρηση, τον υπολογισμό και την καινοτομία και δείχνει πώς ο λαός, η γεωγραφία και ο πολιτισμός της χώρας αυτής είχαν βαθύ αντίκτυπο στην παγκόσμια επιστημονική πρόοδο.

Η δεύτερη έκθεση, Φωτογραφία 1857 -2017, διερευνά την τεχνολογική και πολιτιστική ανάπτυξη της φωτογραφίας στην Ινδία, εξετάζοντας τον μεταβαλλόμενο ρόλο της στη χαρτογράφηση της πρόσφατης ιστορίας της χώρας, από τις απαρχές της φωτογραφίας στην Ινδία στα μέσα του 19ου αιώνα έως και σήμερα.

Η φωτογραφία έφτασε στην Ινδία το 1839 και γρήγορα αποτέλεσε ισχυρό εργαλείο στα χέρια στρατιωτικών και αποικιακών διαχειριστών στην προσπάθεια να τεκμηριώσουν και να κυριαρχήσουν στο λαό, την αρχιτεκτονική και τα τοπία της χώρας. Σύμφωνα με τους επιμελητές της έκθεσης, η ιστορία της δυτικής τέχνης τείνει να αγνοεί τους Ινδούς φωτογράφους και για αυτό το λόγο η έκθεση τοποθετεί το έργο τους σε ένα διεθνές πλαίσιο, καθώς ο πρωτοπόρος Ινδός φωτογράφος Marahaja Ram Singh II συνυπάρχει με τον βρετανό Samuel Bourne και η πρώτη Ινδή φωτορεπόρτερ Homai Vyarawalla με τον διάσημο Γάλλο φωτογράφο Henri Cartier-Bresson.

Η συμβολή της Ινδίας στην επιστήμη και την καινοτομία σε δυο εκθέσεις στο Λονδίνο

Οι δύο εκθέσεις διοργανώνονται στο πλαίσιο της 70ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Ινδίας και του Έτους Πολιτισμού Ηνωμένου Βασιλείου-Ινδίας και περιλαμβάνει κινηματογραφικές προβολές, παραστάσεις μουσικής και χορού και συζητήσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος