Τα “Τρία θεατρικά” του Γιάννη Σκαραγκά

ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

«Είμαστε σκιάχτρα, σημάδια στα όνειρα κάποιου ξένου. Δεν θα πεθάνουμε από γηρατειά, αγάπη μου. Ο κόσμος είναι άψυχος και παράδοξος, κι όσο γερνάμε, του μοιάζουμε. Ξέρουμε όμως. Έχουμε να θυμηθούμε την ομορφιά που καταφέραμε να επινοήσουμε με θράσος. Αυτές οι στιγμές είναι που μας σκοτώνουν, Τιμολέοντα. Από ομορφιά θα πεθάνουμε. Για να προλάβουμε να την αρπάξουμε προτού μας τη στερήσει η ζωή».

Τα τρία θεατρικά, Αυτοί που περπατούν στα σύννεφα, Η εποχή του κυνηγιού και Στα πόδια είναι τρεις ιστορίες που διαδραματίζονται σε διαφορετικές εποχές, από το 1896 μέχρι την ελληνική οικονομική κρίση των ημερών μας. Πρόκειται για τρεις ιστορίες στις οποίες αναμετρώνται το μέγεθος την ιστορικής συνθήκης με την αγωνία του ασήμαντου ανθρώπου να το κατανοήσει και να βρει τη θέση του σε έναν κόσμο που, από μόνος του, δεν έχει κάποιο ειδικό βάρος χωρίς το ενδεχόμενο της προσωπικής ερμηνείας.

Το Αυτοί που περπατούν στα σύννεφα είναι ένα έργο για τη δύναμη της αγάπης να δίνει υπόσταση στη μνήμη και χαρακτηριστικά στον χρόνο: με αφορμή το θάνατο του Άγγλου ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μια σειρά από πρόσωπα που πέρασαν από τη ζωή του —από τη Βιρτζίνια Γουλφ μέχρι την μητέρα του— προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό στη μνήμη τους τον φίλο, τον γιο, τον ασθενή, τον δημόσιο άντρα, τον εραστή και τον ποιητή.

Η εποχή του κυνηγιού είναι μια ιστορία της ελληνικής κρίσης για μια γυναίκα που για να μπορέσει να βγει από την παθολογική της απομόνωση, επινοεί μια φανταστική φίλη, την ονομάζει Πηνελόπη Δέλτα και της ζητά να της δείξει πώς να πει την ιστορία της ζωής της και των πιο κρίσιμων στιγμών που την περιθωριοποίησαν.

Το έργο Στα πόδια είναι η ιστορία ενός άντρα που προσπαθεί να εμποδίσει μια γυναίκα να συναγωνιστεί άντρες αθλητές. Με αφορμή τη συμμετοχή της Σταματίας Ρεβίθη στους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 στην Αθήνα, το έργο φέρνει σε επαφή έναν δειλό άντρα με μια ασυγκράτητη γυναίκα, οι οποίοι προσπαθούν να αλλάξουν ο ένας τον άλλο για να συνειδητοποιήσουν στο τέλος ότι τα μοναχικά επιτεύγματα είναι το ίδιο βασανιστικά με τα κοινότοπα διλήμματα.

Αυτό που συνδέει τις τρεις ιστορίες είναι η προοπτική του άλλου — η προοπτική και ως θεώρηση αλλά και ως απεικόνιση του βάθους και της συνέχειας. Τίποτα δεν ολοκληρώνεται και τίποτα δεν αποκαθίσταται χωρίς την εκδοχή εκείνου που θα σε προσέξει. Και είναι ακριβώς αυτή η αίσθηση του βάθους που μπορεί να ανοίξει έναν καινούργιο δρόμο. Είναι πάντα αυτός ο άγνωστος, ακατανόητος και διεκδικητικός άλλος, που μπορεί να δώσει νόημα και στα σύννεφα, και στα θηράματα, αλλά κυρίως στα βήματα: στα χνάρια εκείνα που δεν θα σήμαιναν τίποτα χωρίς το βλέμμα και τη συνείδηση του ανθρώπου που έμεινε πίσω σου.

Γιάννης Σκαραγκάς

Τα “Τρία θεατρικά” του Γιάννη Σκαραγκά
Τα Τρία θεατρικά έργα του Γιάννη Σκαραγκά κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Κριτική (σελ.: 264, τιμή: 11,00 €).

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΑΓΚΑΣ είναι συγγραφέας και σεναριογράφος με σπουδές στο θέατρο και τη νομική. Το 2002 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα, Επιφάνεια. Ακολούθησαν Η πατρίδα της αφής και Το αινιγματικό βλέμμα του αγγέλου. Ως σεναριογράφος έχει εργαστεί στην ιδιωτική τηλεόραση και σε εταιρείες κινηματογραφικών παραγωγών τα τελευταία 15 χρόνια. Γράφοντας τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, διηγήματά του δημοσιεύονται κατά καιρούς σε λογοτεχνικά περιοδικά στις ΗΠΑ, Αγγλία και Ιρλανδία, όπως το World Literature Today, The Tower Journal, Midnight Circus, The Story Shack, Crannóg, Subprimal Poetry Art κ.ά. Είναι υπότροφος του ιδρύματος Fulbright και του Literarisches Colloquium Berlin. Έχει τιμηθεί από τα ιδρύματα Ledig-Rowohlt, Villa Sträuli και από το πανεπιστήμιο της Άιοβα (IWP). Έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο και στο λογοτεχνικό περιοδικό Φράση. Είναι συνεργάτης και αρθρογράφος του περιοδικού European Business Review. Συνεργάζεται με το λογοτεχνικό περιοδικό Εντευκτήριο.
Τα “Τρία θεατρικά” του Γιάννη ΣκαραγκάΑποσπάσματα από το μυθιστόρημα Ο ουρανός που ονειρεύτηκες έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά της Ιρλανδίας και της Ολλανδίας, ενώ ανέβηκε ως θεατρικό έργο στη Νέα Υόρκη το 2009, με τον τίτλο Prime Numbers, υποψήφιο για τα New York Innovative Theatre Awards, στην κατηγορία πρωτότυπου αμερικανικού έργου.
Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.
Μετά την παρουσίαση της δουλειάς του στις 23 Φεβρουαρίου 2016 στο Βίντερτουρ της Ελβετίας, ο Γιάννης Σκαραγκάς συμμετέχει στο Salonpalaver στις 2 Μαρτίου, μια διοργάνωση όπου συγγραφείς και ποιητές αναλαμβάνουν το ρόλο του ερμηνευτή και παρουσιάζουν στο κοινό τη δουλειά τους με τον πιο απρόβλεπτο και ανατρεπτικό τρόπο επί σκηνής. Στο φετεινό Salonpalaver, μαζί με τον Σκαραγκά, συμμετέχουν οι Lara Stoll, Timo Brunke, Dana Grigorcea. Το μουσικό κομμάτι έχουν αναλάβει οι Fitzgerald & Rimini.

Τα “Τρία θεατρικά” του Γιάννη Σκαραγκά
Aπό την εκδήλωση στη Villa Sträuli, ο Ελβετός ηθοποιός Μάρκους Κέλερ διαβάζει τη γερμανική μετάφραση του διηγήματος του Σκαραγκά “Causal Relations of Simple Objects”, γραμμένο αρχικά στα αγγλικά.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος