Την χειμερινή επάνοδό του στην Πάτμο, σχεδιάζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου μετά την καλοκαιρινή επιτυχία που σημείωσε, σε συνεργασία με το Δήμο Πάτμου και ελεύθερη είσοδο για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι λόγω της τουριστικής περιόδου δεν κατάφεραν να παρευρεθούν στις προβολές. Ταυτόχρονα το φεστιβάλ μαζί με τους υποστηρικτές του και την κοινότητα της Πάτμου ξεκινάει τον “πόλεμο στο πλαστικό” με στόχο την αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας με πάνινη, παράλληλα με την εκπαίδευση των νέων σχετικά με το περιβάλλον.

© Pentes Photography

Αφορμή για αυτήν την εκστρατεία αποτέλεσε το κεντρικό θέμα συζήτησης του φετινού φεστιβάλ, το περιβάλλον. Μέσα από το αφιέρωμα «Echoes», 5 ντοκιμαντέρ που υπογραμμίζουν τις καταστροφικές συνέπειες της επέμβασης του ανθρώπου στη θάλασσα, αλλά και το περιβαλλοντικό πάνελ «Echoes – Revelations of the ocean», το κοινό ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υδάτινες ζώνες του Αιγαίου και μαζί με τις αρμόδιες αρχές τέθηκαν στόχοι για την προστασία της θάλασσας. Το αφιέρωμα υλοποιήθηκε στο Πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

«Ο κόσμος φάνηκε να ενδιαφέρεται πολύ για το περιβάλλον, κάτι που μας εξέπληξε ευχάριστα», δηλώνει στο ert.gr ο υπεύθυνος media και Τύπου του Aegean Film Festival, Παναγιώτης Γάκης. «Στόχος μας είναι από φέτος να γίνεται δύο φορές τον χρόνο συνάντηση στην Πάτμο, ώστε να βλέπουμε μαζί τις αλλαγές στις περιβαλλοντικές συνήθειες των κατοίκων του νησιού, που περιμένουμε να επέλθουν ιδίως μέσω της εκπαίδευσης. Στα μέσα του Νοέμβρη θα επαναληφθεί όχι μόνο η προβολή των ταινιών, αλλά και το πάνελ, ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση που ξεκίνησε το καλοκαίρι».

Ο διευθυντής του Aegean Film Festival Χαράλαμπος Τσούτσας και ο σκηνοθέτης και παραγωγός Θανάσης Καραθάνος ©Pentes Photography

Αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να πραγματοποιήσει τέσσερις ακόμα δράσεις στις αρχές του 2018, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου θέτει τις βάσεις για μια μεγαλύτερη διοργάνωση. Στο πλαίσιο αυτής σχεδιάζονται μια σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων σχετικά με τον κινηματογράφο, σε συνεργασία με τα “Ivy League” πανεπιστήμια της Αμερικής, καθώς επίσης και η εξέλιξη του φεστιβάλ ώστε να παρουσιάσει το πρόγραμμά του σε περισσότερα νησιά του Αιγαίου. 

Ο κριτικός κινηματογράφου και παρουσιαστής της ΕΡΤ, Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος με την Πρόεδρο της FIPRESCI, Alin Tasciyan. © Pentes Photography

Τι έγινε όμως το καλοκαίρι στην Πάτμο; Από τις 25 μέχρι και τις 30 Ιουλίου, περισσότερα από 3000 άτομα που βρέθηκαν στο Aegean Film Festival, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν 11 ταινίες μεγάλου μήκους, 17 ντοκιμαντέρ και 42 ταινίες μικρού μήκους καθώς μεταξύ άλλων και να συμμετέχουν σε ένα ειδικό πάνελ αφιερωμένο στο περιβάλλον και σε 4 παράλληλες εκδηλώσεις. Το φεστιβάλ φιλοξένησε 34 επισκέπτες από τον χώρο του κινηματογράφου, του πολιτισμού, σκηνοθέτες, δημιουργούς και δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια των 6 ημερών του φεστιβάλ προβλήθηκαν πάνω από 20 πρεμιέρες, βραβευμένες ταινίες από τα φεστιβάλ του Sundance, της Κοπεγχάγης CPH:DOX, του Βερολίνου και των Καννών.

Ανάμεσα στις σημαντικές προβολές, ξεχώρισαν η καινούρια ταινία του Guillaume Canet με την Marion Cotillard, «Μεγάλωσε αν τολμάς», το μεταφυσικό δράμα «Πλανητάριο» με την Natalie Portman και την Lily Rose Depp, η ταινία λήξης «Ένα Ενωμένο Βασίλειο» με τον David Oyelowo και την Rosamund Pike αλλά και η ελληνική ταινία που ταξίδεψε σε όλα τα φεστιβάλ του κόσμου «Park» της Σοφίας Εξάρχου.

© Pentes Photography

Στις ταινίες μικρού μήκους, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου παρουσίασε τέσσερα προγράμματα. Στο διαγωνιστικό τμήμα, ανάμεσα σε 1500 ταινίες το βραβείο κέρδισε ο Θανάσης Τρουμπούκης με την ταινία του «Φάλαινα 52».

Ανανεώνοντας το ραντεβού για το 2018 με περισσότερες ταινίες, καλεσμένους, προορισμούς και αγάπη για τον κινηματογράφο οι διοργανωτές ευχαριστούν όλους όσους τους υποστήριξαν: Τον μεγάλο χορηγό του φεστιβάλ, COSMOTE TV, το Sundance TV, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το National Geographic, τα Ξενοδοχεία Patmos Aktis, Romeos, Skala, Chris και την Blue Star Ferries καθώς και την Fischer, την Sugar High και το Bobstudio. Το Aegean Film Festival βρίσκεται υπό την αιγίδα της UNESCO, την αιγίδα και την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.). και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μοιράσου το άρθρο: