Για το πρώτο της βιβλίο, που έχει τον τίτλο «Dreamland, η μεγάλη περιπέτεια», μιλάει στο ert.gr και στην Τζένη Χαραλαμπίδου η Μάσσα Ζαχαρία-Φασούλα. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική και απευθύνεται σε παιδιά από 6 ώς… 96 ετών

Dreamland. Της Μάσσας Ζαχαρία-Φασούλα

Σε αυτό το βιβλίο συμβαίνουν μαγικά πράγματα, πράγματα που, όταν είσαι μικρός, δεν μπορείς να τα πεις εύκολα στους μεγάλους γιατί φοβάσαι ότι δεν θα σε πιστέψουν. Μια μεγάλη, υπέροχη περιπέτεια είναι το «Dreamland, η μεγάλη περιπέτεια» της Μάσσας Ζαχαρία-Φασούλα, την οποία εικονογράφησε η Μαριάννα Φραγκούλη.

Dreamland. Της Μάσσας Ζαχαρία-Φασούλα

Η Μάσσα Ζαχαρία-Φασούλα μιλάει στην Τζένη Χαραλαμπίδου για το βιβλίο της «Dreamland, η μεγάλη περιπέτεια»

Ποιες περιπέτειες διαδραματίζονται στο βιβλίο σας και ποιος μάς παίρνει από το χέρι για να τις ζήσουμε μαζί του;
Ήρωας του βιβλίου είναι ο μικρός Γιαννάκης. Ο Γιαννάκης κάθε βράδυ, στα όνειρα του, ταξιδεύει σε μια μαγική χώρα που μπορούν να επισκέπτονται μόνο τα παιδιά, την Ονειροχώρα. Στη χώρα αυτή ζουν γνωστοί και άγνωστοι ήρωες από τα παραμύθια όλου του κόσμου. Ο Γιαννάκης στα όνειρα του θα ζήσει απίστευτες περιπέτειες, θα γνωρίσει αγαπημένους ήρωες και θα διδαχτεί πολλά από αυτούς, όπως την αξία της φιλίας, της αγάπης, της αλληλεγγύης. Έτσι, χάρη στη βοήθειά τους, θα ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Το πιο σημαντικό μάθημα που διδάσκει αυτό το βιβλίο είναι ότι: «Αν πιστεύεις και θέλεις κάτι πολύ, αν έχεις δύναμη και υπομονή, μαγικά μπορούν να γίνουν και στην πραγματική ζωή!».

Πώς έχει διαμορφωθεί σήμερα, στην εποχή των νέων τεχνολογιών, η σχέση των παιδιών στην Ελλάδα με το βιβλίο;
Είναι γεγονός ότι με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών το βιβλίο έχει κάπως παραγκωνιστεί στις προτιμήσεις των παιδιών. Γι’ αυτό είναι ευθύνη των γονιών να κεντρίσουν από νωρίς το ενδιαφέρον των παιδιών τους για το διάβασμα και να τα βοηθήσουν να αγαπήσουν το βιβλίο, δίνοντας πρώτα οι ίδιοι το παράδειγμα, καθώς το διάβασμα είναι επικοινωνία, απόλαυση και όχι καταναγκασμός.

Πώς συνδέεται το παιδικό βιβλίο με την ψυχική ανάπτυξη των παιδιών;
Το βιβλίο, αναμφισβήτητα, είναι πολύτιμο εργαλείο για την πνευματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών. Με αφορμή την ανάγνωση ενός βιβλίου το παιδί βγάζει τα συμπεράσματά του, αναπτύσσει την κρίση του, έρχεται αντιμέτωπο με τους φόβους και τις επιθυμίες του και, τελικά, ισορροπεί μέσα από την «περιπέτεια» της ανάγνωσης. Το παιδικό βιβλίο έχει τη δύναμη να μεταδώσει αξίες, να διαμορφώσει ήθος, χαρακτήρα και συνείδηση. Παράλληλα, ένα καλό βιβλίο βοηθά τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να κοινωνικοποιούνται με άλλα παιδιά και ενηλίκους.

Ποιος ο ρόλος του γονέα στην εκπαίδευση του παιδιού να διαβάζει βιβλία; 
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχουν γονείς που δεν παρέχουν στα παιδιά τους ευκαιρίες να διεγείρουν τη σκέψη και να αναπτύσσουν τη φαντασία τους. Οι αφηγήσεις, τα παραμύθια και το δημιουργικό παιχνίδι, είναι σημαντικά ερεθίσματα που βοηθούν στην καλλιέργεια της φαντασίας των παιδιών. Ωστόσο, μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες της ανάγνωσης παιδικών βιβλίων είναι το γεγονός ότι φέρνει το παιδί και τον γονιό πιο κοντά. Όσο ο γονιός διαβάζει στο παιδί, καλλιεργείται μια ζεστή σχέση, όπου τόσο οι γονείς όσο και το παιδί απολαμβάνουν τη συντροφιά ο ένας του άλλου και δένονται ακόμα περισσότερο μεταξύ τους.

Dreamland. Της Μάσσας Ζαχαρία-Φασούλα

Μάσσα Ζαχαρία – Φασούλα

Μάσσα Ζαχαρία-Φασούλα

 

Η Μαρία (Masha) Ζαχαρία γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη Μόσχα, μέχρι που η οικογένειά της μετακόμισε στην Αθήνα, στη γενέτειρα του πατέρα της, Μάνου Ζαχαρία.

Σπούδασε στα Τ.Ε.Ι. Αθήνας Διοίκηση Επιχειρήσεων. Αργότερα ασχολήθηκε με την τηλεόραση κάνοντας κυρίως εκπομπές που αφορούσαν τα παιδιά.

Παντρεύτηκε τον Παναγιώτη Φασούλα και απέκτησαν 2 παιδιά, τη Μαριέλλα και τον Γιάννη.

 

Το «DREAMLAND Η μεγάλη περιπέτεια» είναι το πρώτο της βιβλίο.

Μοιράσου το άρθρο: