Το μέλλον της ψηφιακής τέχνης και τα όρια της δικτύωσης του ανθρώπου διερευνά η έκθεση «Υβρίδια» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Σε συνεργασία με το αυστριακό κέντρο «Αρς ελεκτρόνικα«, παρουσιάζονται καλλιτεχνικά έργα, εργαστήρια και περφόρμανς, που υπερβαίνουν τα όρια μεταξύ τέχνης και επιστημονικής έρευνας.

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών η επιστήμη συναντά την τέχνη. Μπορεί ένα έργο να δημιουργήσει νέες μορφές ενέργειας; Πώς θα ήταν η αναπαράσταση της ψηφιακής μας περσόνας στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων; Μία ξενάγηση στο μέλλον υπόσχεται η έκθεση «Υβρίδια. Στα όρια τέχνης και τεχνολογίας».

Το έργο Inhibition είναι μία συσκευή που καταγράφει τα κύμματα του εγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο, τα αναλύει, παράγει ήχο και επηρεάζεται από αυτόν.

Πίνακας ή κινούμενη εικόνα? Στο έργο Body Raint, πρωταγωνιστεί ένα πρόσωπο, γυμνό, ξυρισμένο και βαμμένο εξολοκλήρου σε μία μόνο απόχρωση. Εμφανίζεται σε μία οθόνη η οποία είναι βαμμένη στο ίδιο χρώμα, προκαλώντας την αίσθηση της ασάφειας και της σύγχυσης καθώς δεν είναι ξεκάθαρο έαν το άτομο είναι άνθρωπος ή αναπαράσταση.

Το έργο «Αυτοφωτοσυνθετικά Φυτά» είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος τροφοδοτείται με λύματα, δημιουργεί ρεύμα μέσα από ένα σύστημα φιλτραρίσματος. Από το ρεύμα παράγεται ενέργεια που γίνεται φως απαραίτητο για τη φωτοσύνθεση των φυτών.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, προβάλει 16 έργα από το καινοτόμο αυστριακό ερευνητικό και πολιτιστικό κέντρο νέων μέσων «Ars Electronica» του Λίντς. Τα περισσότερα είναι διαδραστικά και ωθούν το θεατή να στοχαστεί πάνω στα όρια της σχέσης του ανθρώπου με τα δίκτυα.

Πηγή: ΕΡΤ 1

Ρεπορτάζ: Βάσω Τζανακάκη

Μοιράσου το άρθρο: