Ώς και τις 29 Ιουνίου 2018 πραγματοποιείται στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών μεγάλη εικαστική έκθεση, αφιερωμένη στο έργο της σημαντικής Ελληνίδας ζωγράφου Ελένης Πίταρη Μαϊολέττι.

Η καταξιωμένη ζωγράφος παρουσιάζει ένα πλήρες έργο από διάφορες περιόδους της ζωής και της δημιουργίας της καθώς και από διάφορες ιδιωτικές συλλογές της. Μέσα από την έκθεσή της, διασαφηνίζει τους τρόπους δημιουργίας της στο κοινό καθώς και την μέγιστη επίδραση που κατέχει η τέχνη της ζωγραφικής στη ζωή της. Την οργάνωση της έκθεσης έχουν επιμεληθεί οι Giorgio και Alessandra Μaioletti και η Μαρία Καραμητσοπούλου.

Η ζωγράφος έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις στην Αθήνα σε διάφορες γκαλερί, μεταξύ των οποίων: Κούρος, Νέες Μορφές, Ώρα, καθώς και στην Ιταλία στις γκαλερί: La Salita και La Medusa, στη Ρώμη και στη Δημοτική Πινακοθήκη του Todi κ.α. Έχει συμμετάσχει επίσης σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων: τρεις Πανελλήνιες Μπιενάλε, στην Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη, στη Χ.Α.Ν.Θ. (YMCA) Θεσσαλονίκης, στην έκθεση με θέμα: «Δεκαπέντε Έλληνες καλλιτέχνες στην Ιταλία» στο Μιλάνο και στην Galleria Canova στη Ρώμη.

Έχει τιμηθεί με αρκετά βραβεία μεταξύ των οποίων το «Βραβείο Antonello da Messina».

Πηγή: facebook page: Istituto Italiano di Cultura di Atene

Ο Sergio Minuiss σχετικά με τη ζωγραφική τής Ελένης Πίταρη Μαϊολέττι, σχολιάζει ότι «η Ελλάδα έχει την ακτινοβολία του Βυζαντίου δίχως να μοιράζεται ούτε μια σπιθαμή φωτός με την πέτρα της δωρικότητας και την εκκεντρικότητα του κορινθιακού. Το χρώμα ξεπηδά από τη σεμνή και τόσο χαρισματική ευφυΐα των μικρών και μεγάλων δασκάλων των εικόνων, από εκείνους τους χώρους που, χάρη στην ποίηση, κρύβουν εντός τους μια ευρύτερη διάσταση, σαρκική και αγνή συνάμα, άλλοτε βασανιστική και άλλοτε ευτυχισμένη, τα αναπόφευκτα αντίθετα των μεγάλων πολιτισμών. Οι πίνακες δεν εξαπατούν ούτε ανταλλάσσουν την ομορφιά τους με το κοινό. Αντίθετα, επιζητούν τον διάλογο, μια «φυσική» συνομιλία, ακριβώς επειδή το χρώμα είναι ειλικρινές, παθιασμένο και σταθερό».

Πηγή: facebook page: Istituto Italiano di Cultura di Atene

info

  • Στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (Πατησίων 47, Aθήνα)
  • Έως και την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018, καθημερινά 11:00-17:00 και τα Σάββατα από τις 11:00 ώς τις 13:00.
  • Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Στις 25 Ιουνίου, και ώρα 19:00 έως τις 20:30, η ζωγράφος θα μιλήσει για το έργο της.

Επιμέλεια Κειμένου: Θεοδωρακοπούλου Ράνια

Μοιράσου το άρθρο: