Ο σκηνοθέτης της παράστασης «Ημέρα χωρίς ημερομηνία»Δημήτρης Καράγιωργας, μιλάει στο ert.gr και στην Τζένη Χαραλαμπίδου σχετικά με το έργο που παρουσιάζεται από τον μουσικό θίασο σκιών «Τα Μαύρα Μάτια Σου» για δύο μοναδικές παραστάσεις στο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, στις 28 και 29 Οκτωβρίου 2017.

Η παράσταση πραγματεύεται την τρέλα, το ψυχιατρείο, τον στιγματισμό και τη διάκριση.

Τα κείμενα της παράστασης βασίζονται στα αυτοβιογραφικά γραπτά του Ρώμου Φιλύρα «Η ζωή μου εις το Δρομοκαΐτειον» (διασκευή Α. Παπαιωάννου) και στο λογοτέχνημα του Νικολάι Γκόγκολ «Το ημερολόγιο ενός τρελού».

Η παράσταση εμπνέεται από δυο ανθρώπινες ιστορίες. Παρουσιάζει, σύμφωνα με τον Νικολάι Γκόγκολ, τον τρόπο που ένας υπάλληλος της τσαρικής, προεπαναστατικής Ρωσίας, ένας συμπαθής και ευαίσθητος χαρακτήρας, βιώνει προσωπικά και κοινωνικά αδιέξοδα, δέχεται πιέσεις και προσβολές βρίσκοντας αναπόφευκτα «οξυγόνο» και σωτηρία στην «τρέλα». Ταυτόχρονα ο θεατής περνά το κατώφλι του ψυχιατρικού ασύλου διά στόματος Ρώμου Φιλύρα, ο οποίος με τη σειρά του αρθρώνει είτε έναν «αντι-ψυχιατρικό» λόγο, είτε εκφράζει μέσα από τη διήγησή του τη μοναχικότητα, την περιθωριοποίηση, την απώλεια ταυτότητας και νοήματος που συνοδεύουν και βαραίνουν τις εμπειρίες ανθρώπων -ανθρώπων που ζουν σε δομές με χαρακτηριστικά εγκλεισμού, όπου καταρχήν η αίσθηση του χρόνου αλλοιώνεται και οι μέρες μοιάζουν σαν να μην έχουν ημερομηνία.

«Η πρόθεσή μας είναι να πλησιάσουμε τον ψυχικά πάσχοντα σκύβοντας προς το μέρος του, ακούγοντας τον δικό του λόγο, τείνοντάς του το χέρι μας, δείχνοντάς του την προσοχή και το ενδιαφέρον μας. Αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, στο πρόσωπό του, βλέπουμε κομμάτια του δικού μας εαυτού, στις αγωνίες του αναγνωρίζουμε τις αγωνίες όλων όσοι δεν έχουν τη δύναμη να τις εκφράσουν. Η διάκριση και ο στιγματισμός αφορούν, δυστυχώς, σε πολλές εκφάνσεις της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας. Οι δύο ήρωες της παράστασης μας το θυμίζουν και μας κοιτάζουν στα μάτια, καλώντας μας να πάρουμε θέση», τονίζει στο ert.gr ο σκηνοθέτης της παράστασης, Δημήτρης Καράγιωργας.

Η παράσταση δεν φιλοδοξεί να διδάξει ή να «κουνήσει το δάχτυλο».

Προτείνει ερωτήματα. Όπως υπογραμμμίζει ο κ. Καράγιωργας «Η τέχνη ή αλλιώς η τελετουργία, στοχεύουν στην συν-κίνηση, στην ανάδυση συν-κινημάτων, συν-αισθημάτων. Αυτό είναι πιθανό (και έχει γίνει ή και γίνεται αρκετές φορές στην ιστορία της ανθρωπότητας, ακριβώς επειδή αφορά στο ανθρώπινο βίωμα) να αποτελέσει την αφορμή για τη γέννηση και τη διαμόρφωση μίας τουλάχιστον νέας συνειδητότητας, μιας καινούργιας διαφορετικής και πιο δημιουργικής συνάντησης με τα ζητήματα που μας αφορούν, ώστε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα της ζωής μας, βλέποντάς τα και επιχειρώντας με νέους τρόπους, ονειρευόμενοι νέες προοπτικές…»

Συντελεστές

  • Δραματουργία-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καράγιωργας
  • Σκηνικά-Κουστούμια: Βούλα Παρασκευά
  • Μουσική: Μιχάλης Γιουτλάκης και «Τα Μαύρα Μάτια Σου»
  • Φωτισμοί: Βούλα Παρασκευά
  • Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Ρήγα
  • Παίζουν: Δημήτρης Καφαντάρης, Αντρεάς Αντωνίου, Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, Σοφία Ρήγα, Δημήτρης Καλλίρης, Δημήτρης Καράγιωργας

 «Τα μαύρα μάτια σου»

Ο μουσικός θίασος σκιών «Τα μαύρα μάτια σου» είναι μια αυτοοργανωμένη καλλιτεχνική ομάδα. Ιδρύθηκε το 2008 στη Σουηδία και πειραματίζεται με διάφορες εναλλακτικές και μη καλλιτεχνικές φόρμες (θέατρο σκιών, θέατρο δρόμου, happenings…).

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης 

info

Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, Ρήγα Παλαμήδου 2, Αθήνα

Πότε: Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017 στις 21:00 και Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017 στις 19:00

Hλικίες: 15+

Διάρκεια: 80΄

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά

Μοιράσου το άρθρο: