ΗΠΑ: Δωρεά έργων του Μαρσέλ Ντυσάν στο Μουσείο Hirshhorn

Περισσότερα από πενήντα έργα του Μαρσέλ Ντυσάν και συγχρόνων του καλλιτεχνών ανακοίνωσε ότι έλαβε το Μουσείο Hirshhorn στην Ουάσινγκτον, με αφορμή την 50ή επέτειο από τον θάνατο του Γαλλο-Αμερικάνου καλλιτέχνη.

Τα έργα δώρισαν στο μουσείο η Μπάρμπαρα και ο Αρόν Λεβίν, ένα ζευγάρι συλλεκτών έργων τέχνης. Στις σημαντικές καλλιτεχνικές δημιουργίες που δόθηκαν στο μουσείο περιλαμβάνονται 36 έργα του Ντυσάν και 15 προσωπογραφίες, φωτογραφίες και έργα σε χαρτί συγχρόνων του, όπως ο Μαν Ρέι, ο Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν και ο Τριστάν Τζαρά.

Το Μουσείο Hirshhorn άνοιξε τις πόρτες του για τους λάτρεις της τέχνης το 1974 και αποτελεί κομμάτι του Ινστιτούτου Σμιθσθόνιαν, μετά τον θάνατο του Τζόζεφ Χίρσχορν (31 Αυγούστου 1981), επιχειρηματία, χρηματιστή, συλλέκτη έργων τέχνης με έντονη φιλανθρωπική δράση. Αυτή είναι μεγαλύτερη δωρεά που έχει λάβει το μουσείο ως σήμερα, δήλωσαν οι υπεύθυνοι του Hirshhorn Museum σε σχετική ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι, μέχρι πρόσφατα, το μουσείο είχε μόνο ένα γλυπτό του Ντυσάν, αλλά μετά τη δωρεά της εν λόγω συλλογής γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια κέντρα για τη μελέτη του έργου του καλλιτέχνη και ως εκ τούτου μια έκθεση αφιερωμένη στο έργο του αναμένεται να παρουσιαστεί το φθινόπωρο του 2019.

Με το έργο του, ο Μαρσέλ Ντυσάν (28 Ιουλίου 1887 – 2 Οκτωβρίου 1968) ενέπνευσε το κίνημα του Ντανταϊσμού που ιδρύθηκε στη Ζυρίχη το 1916 και έφθασε στο Παρίσι το 1920. Σημείο αναφοράς στην ιστορία τέχνης του 20ού αιώνα αποτελεί η εικονοκλαστική εκδοχή του καλλιτέχνη που παρουσιάζει την “Τζοκόντα” με μουστάκι και μούσι, συνοδεία της λεζάντας με τα πέντε γράμματα “L.H.O.O.Q”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Carolyn Kaster

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος