Από τις μέρες του εμβληματικού «Σαμποτάζ», που σηματοδότησε τη γέννηση του ηλεκτρονικού ήχου στην Ελλάδα, μέχρι την πρόσφατη ανακάλυψή της από μια νέα γενιά μουσικών και μουσικόφιλων εντός και εκτός συνόρων, η καριέρα της Λένας Πλάτωνος μετράει πλέον περισσότερα από 30 χρόνια. Το λπ, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη Χρήστου Πέτρου, είναι η ιστορία της καλλιτέχνιδος, ειδωμένη με τα μάτια ενός αληθινού θαυμαστή και ειπωμένη με λόγια τόσο της ίδιας όσο και των φίλων και συνοδοιπόρων της.

Από τις κλασικές σπουδές στον αναλογικό ήχο των συνθεσάιζερ, η Πλάτωνος έχει υπάρξει όχι μόνο δημιουργός νέων ήχων αλλά μιας μη ορθολογιστικής προσέγγισης στη μουσική και μιας αισθητικής, της οποίας το αποτύπωμα είναι ευδιάκριτο ακόμα και σήμερα. Το 2015 το «Γκάλοπ» της επανακυκλοφόρησε σε βινύλιο από την αμερικανική Dark Entries και αποθεώθηκε από τον διεθνή Τύπο.

Τον Δεκέμβριο του 2017, η ταινία του Χρήστου Πέτρου για τη Λένα Πλάτωνος  προβλήθηκε σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση (στο πλαίσιο των προβολών Flix It). Σχεδόν ένα χρόνο μετά, τον Νοέμβριο του 2018, το λπ επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη για όσους δεν το πρόλαβαν και για εκείνους που θέλουν να το ξαναδούν. Τις αποκλειστικές προβολές στον Κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21)  θα συνοδεύσουν μια σειρά από ειδικά αφιερώματα.

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου στις 20.00 

After screening DJ set by Dimitri Papaioannou

Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 20.00  

Q&A με τον σκηνοθέτη Χρήστο Πέτρου

After screening DJ set by NTEIBINT

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στις 20.00 

After screening DJ set by Larry Gus

Τρίτη 20 Νοεμβρίου στις 20.00 

Λένα Πλάτωνος After screening live – Φιλική συμμετοχή: Φοίβος Δεληβοριάς, Σαβίνα Γιαννάτου

Η ταινία

Η Λένα Πλάτωνος είναι η ζωντανή ιστορία της ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής σε μια πορεία περισσότερων από τρεις δεκαετίες. Με πλούσιο αρχειακό υλικό και τη βοήθεια φίλων, συνεργατών και σύγχρονων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, το λπ αποτελεί αναδρομή μιας σημαντικής καριέρας και μιας καινοτόμου δουλειάς, μέσα από μελωδίες και τραγούδια που παραμένουν επίκαιρα.

Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν οι Σαβίνα Γιαννάτου, Πάνος Δράκος, Γιάννης Παλαμίδας, Θάνος Σταθόπουλος, Νίκος Αϊβαλής, Κλέων Αντωνίου, Josh Cheon, Red Axes, Coti K, Alexis Taylor, Natureboy Flako, Γιάννης Κύρης, Κώστας Χατζόπουλος, Nteibint, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Ελλη Πασπαλά, Lena Willikens, Στάθης Γουργουρής, Felizol, Γιώργος Χρονάς.

Σκηνοθεσία: Χρήστος Πέτρου Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Καρβέλας Μοντάζ: Τόλης Αποστολίδης Παραγωγή: Heretic Συμπαραγωγή: ΕΚΚ, ΕΡΤ, Dark Entries Records.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: