Την 1η Οκτωβρίου 2019 θα ανοίξει για το κοινό το νέο μουσείο που θα στεγάσει τη συλλογή έργων τέχνης του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή.

Στο κτίριο 11 ορόφων, επιφάνειας 7.250 τ.μ. της οδού Ερατοσθένους 13, στο Παγκράτι θα εκτίθενται έργα τέχνης σημαντικών καλλιτεχνών της νεότερης και σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτοπορίας: Σεζάν, Βαν Γκογκ, Γκογκέν, Μονέ, Ντεγκά, Ροντέν, Τουλούζ Λοτρέκ, Πικάσσο, Μπονάρ, Μπρακ, Λεζέ κ.ά,

Ακόμη, οι λάτρεις της τέχνης θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν έργα διακεκριμένων ονομάτων της ελληνικής πρωτοποριακής ζωγραφικής: Παρθένης, Μπουζιάνης, Βασιλείου, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Τέτσης κ.ά.

Στο νέο μουσείο θα φιλοξενούνται επίσης περιοδικές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Σε ξεχωριστούς χώρους θα λειτουργεί το καφέ-εστιατόριο και το πωλητήριο του μουσείου. Ακόμα το μουσείο θα διαθέτει αμφιθέατρο 190 θέσεων, βιβλιοθήκη τέχνης και εργαστήριο για παιδιά.

Η πρόεδρος του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Φλωρέτ Καραδόντη, επισημαίνει: «Δίπλα στο Καλλιμάρμαρο, μέσα στον πολιτιστικό άξονα που περικλείει όλα τα μεγάλα μουσειακά ιδρύματα της Αθήνας, το μουσείο θα γνωστοποιήσει την παρουσία του με μια σειρά εκδηλώσεων που θα σηματοδοτήσουν τη νέα αρχή. Θα περιέχει πρωτοποριακές δράσεις, σύγχρονες μουσειακές εφαρμογές, μεγάλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα».

Στο πλαίσιο του έργου που αφορά τη λειτουργία του μουσείου συμπεριλαμβάνεται η αναμόρφωση και η μελλοντική συντήρηση της πλατείας του Αγίου Σπυρίδωνα, μια δωρεά του Ιδρύματος στον δήμο Αθηναίων.

Ο Κυριάκος Κουτσομάλλης, Διευθυντής του Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του μουσείου, χαρακτηρίζει το νέο χώρο τέχνης στην Αθήνα ως ένα κτήριο «ανοιχτό σε όλους, μικρούς, μεγάλους, πλούσιους, φτωχούς, μυημένους, αμύητους, που θα έρθουν να αναζητήσουν κάτι…». «Θα πράξουμε το παν, ώστε αυτός που θα περάσει το κατώφλι του μουσείου να φύγει γεμάτος», πρόσθεσε ο κ. Κουτσομάλλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου: AP / Daniel Ochoa de Olza

 

Μοιράσου το άρθρο: