Η αγάπη που είχε ο θρυλικός καλλιτέχνης Ντέιβιντ Μπάουι για τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου είναι γνωστή, το ίδιο και το ενδιαφέρον που ο ίδιος έδειχνε για τον Ιαπωνικό Πολιτισμό.

Μερικοί στίχοι από τα τραγούδια του Μπάουι, συγκεκριμένες εμφανίσεις του στη σκηνή, τα κοστούμια και το μέικάπ του φανέρωναν συχνά τους «δεσμούς» το Άγγλου καλλιτέχνη με την Ιαπωνία, ιδιαίτερα δε η αγάπη του για την Ιαπωνία φαινόταν και και από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για το  λαϊκό-παραδοσιακό θέατρο Καμπούκι.

«Μου γνέφει η Ανατολή – η Ιαπωνία – αλλά λιγάκι ανησυχώ ότι θα γίνω πολύ Ζεν εκεί, και το γράψιμο μου θα στερέψει» είχε πει ο Μπόουι το 1980, ο οποίος είχε συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τον σχεδιαστή μόδας Κανσάι Γιαμαμότο, με τον μουσικό Τομογιάσου Χοτέι και με τον σκηνοθέτη Ναγκίσα Όσιμα.

Στο πλαίσιο της ανάδειξης της (καλλιτεχνικής και πνευματικής) «σχέσης» που είχε ο Μπάουι με την  Ιαπωνία, δύο και πλέον χρόνια μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη (ο οποίος έφυγε από τη  ζωή στις 10 Ιανουαρίου 2016) έφτασε η στιγμή της «ανταπόδοσης» της αγάπης εκ μέρους των Ιαπώνων καλλιτεχνών, καθώς για το Ukiyo-e Project, το οποίο απεικονίζει σύγχρονες εμβληματικές φιγούρες της ποπ σκηνής σε έργα ukiyo-e (παραδοσιακή ιαπωνική ζωγραφική) ζητήθηκε από τον ζωγράφο Μασούμι Ισικάουα να φιλοτεχνήσει δύο έργα με τον Ντέιβιντ Μπόουι.

Και άλλοι καλλιτέχνες της Δύσης (όπως οι Kiss και οι Iron Maiden) έχουν τιμηθεί στο παρελθόν στο πλαίσιο του συγκεκριμένου project. Για την ολοκλήρωση της καλλιτεχνικής του «αποστολής», ο Ιάπωνας ζωγράφος στο πρώτο του έργο φαντάζεται τον Μπόουι ως Κιντομάρου, έναν γητευτή φιδιών της μυθοπλασίας της περιόδου Καμακούρα.

Στο δεύτερο έργο, ο Ισικάουα εμπνεύστηκε από τη φωτογραφία του Τέρι Ο’Νιλ για την προώθηση του «Diamond Dogs» (1974). Και φαντάζεται τον Ντέιβιντ ως τον μάγο και διασκεδαστή Τακεζάουα Τότζι.

Τα δύο έργα, διαθέσιμα προς πώληση, θα παρουσιάζονται – μαζί με συμπληρωματικό έργο σχετικό με τη δημιουργία τους – από τις 23 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου στο BOOKMARC (ιδιοκτησίας Marc Jacobs), στο Ομοτεσάντο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου: AP /Mary Altaffer

Μοιράσου το άρθρο: