Το τραγούδι Imagine, του Τζον Λένον, που κυκλοφόρησε στις 11 Οκτωβρίου 1971, έχει σήμερα γενέθλια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη (τουλάχιστον ως προς το βαθμό δημοφιλίας) επιτυχία του πασίγνωστου «Σκαθαριού»

.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, έφτασε να πει ότι «το τραγούδι αυτό απολαμβάνει τον ίδιο σεβασμό με τους εθνικούς ύμνους». Από τη μεριά του, Ο Τζον Λένον, είχε δηλώσει πως το τραγούδι αυτό, που μιλά για ένα συμφιλιωμένο, ειρηνικό κόσμο, δεν προέκυψε ως ανάγκη για να γράψει ο ίδιος έναν αντιπολεμικό μουσικό «ύμνο». Μάλιστα είχε δηλώσει, πως για τη δημιουργία του, είχε εμπνευστεί από το «Μανιφέστο» του Καρλ Μαρξ, πιστεύοντας ότι σύντομα το τραγούδι αυτό θα περνούσε από την «πλήξη» στην απόλυτη δυσπιστία.

Το Imagine παρέμεινε για μήνες Νο1 στη λίστες επιτυχιών, εκφράζοντας την λύπη του κόσμου για τα δεινά που έφερε ο πόλεμος στο Βιετνάμ (που τερματίσθηκε το 1975). Οι στίχοι του είναι εμπνευσμένοι από ένα ποίημα της Γιόκο Όνο, που δημοσιεύτηκε στην ποιητική της συλλογή, με τίτλο «Γκρέιπφρουτ».

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 όταν ο Τζον Λένον έπεφτε νεκρός από τα πυρά ενός διαταραγμένου θαυμαστή του, του Μαρκ Τσάμπαν, οι Κουίν τραγουδούσαν το Imagine, αποτείνοντας φόρο τιμής στον διάσημο δημιουργό του. Το 2001 ο Τζορτζ Μάικλ αγόρασε αντί δύο εκατ. δολαρίων, σε μια δημοπρασία, το λευκό πιάνο στο οποίο ο Λένον συνέθεσε το τραγούδι-ορόσημο και στη συνέχεια το δώρισε στο Μουσείο των Μπιτλς, στο Λίβερπουλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: