Στους κινηματογράφους προβάλλεται από εχθές, Πέμπτη 26/10, η καινούρια ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα», με θέμα την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών από τους Γερμανούς στην Καισσαριανή, την Πρωτομαγιά του 1944.

Οι 200 της Καισαριανής εκτελέστηκαν σε αντίποινα της επίθεσης ανταρτών, όπου σκοτώθηκε ο στρατηγός Κρεχ και τρεις Γερμανοί. Τα αντίποινα ήταν 50 Έλληνες για κάθε νεκρό Γερμανό.

Οι εκτελεσμένοι ήταν στην πλειοψηφία τους μέλη του ΚΚΕ, πρώην κρατούμενοι στην Ακροναυπλία, τους οποίους το καθεστώς του Μεταξά είχε παραδώσει στις δυνάμεις κατοχής.

Το σενάριο της ταινίας υπογράφει η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη και τη μουσική ο The Boy.

Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στις φυλακές Ιτζεδίν, στα Xανιά. Η επίσημη πρεμιέρα παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συνοδευόταν από τη συντροφό του, Μπέτυ Μπαζιάνα. Μαζί τους ήταν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς. Το παρών έδωσε επίσης ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Γενς Πλέτνερ, καθώς και ο Μανώλης Γλέζος, του οποίου ο αδελφός, Νίκος Γλέζος, έχει εκτελεστεί στην Κασσαριανή, σε ηλικία 19 ετών.

Η νέα ταινία του βραβευμένου σκηνοθέτη, Παντελή Βούλγαρη αναδεικνύει την προσωπικότητα του Ακροναυπλιώτη κομμουνιστή, συνδικαλιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη (Ανδρέας Κωνσταντίνου), του κρατούμενου που μεταφράζει στα γερμανικά, μέσα στο στρατόπεδο, για τον διοικητή Καρλ Φίσερ (Αντρέ Χένικε). Όταν ο Γερμανός διοικητής τού προτείνει να βάλει άλλον στην θέση του να εκτελεστεί, ο 35χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης αρνείται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: