“Θωρηκτό Αβέρωφ – Κεραυνός στο Αιγαίο”: γράφει ο John Carr

ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Στην αρχή της έρευνάς μου για το Θωρηκτό Αβέρωφ, έμεινα έκπληκτος όταν έμαθα ότι κανένας Έλληνας ιστορικός η συγγραφέας δεν είχε γράψει ένα ολοκληρωμένο βιβλίο για έναν από τους πιο σημαντικούς θησαυρούς της ελληνικής ιστορίας. Για καλή μου τύχη, κατάφερα να βρω απομνημονεύματα ναυτών που είχαν υπηρετήσει στο πλοίο, και να εντοπίσω μερικές άλλες πηγές, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται υλικό σχετικό με τον Οθωμανικό στόλο τού 1912-13. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το θωρηκτό Αβέρωφ, σχεδόν από μόνο του κέρδισε τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο για την Ελλάδα, προκαλεί απογοήτευση το ότι δεν κατέληξε να αποκτήσει την αναγνώριση που άξιζε, στη νεότερη ελληνική ιστοριογραφία.

“Θωρηκτό Αβέρωφ – Κεραυνός στο Αιγαίο”: γράφει ο John Carr
Η καθέλκυση του “Αβέρωφ” στο Λιβόρνο στις 12 Μαρτίου 1910.

Έγραψα το βιβλίο για έναν από τους κορυφαίους βρετανικούς εκδοτικούς οίκους που καταπιάνονται με την πολεμική ιστορία, τον Pen&Sword. Στην αγγλοσαξονική αγορά, υπάρχει πάντα μεγάλο ενδιαφέρον για την πολεμική ιστορία (στρατός, πολεμικό ναυτικό, πολεμική αεροπορία) για όλες τις χώρες. Η αρχαία Ελλάδα είναι ευρέως γνωστή, αλλά η σύγχρονη Ελλάδα έχει πολύ μικρή προβολή.

“Θωρηκτό Αβέρωφ – Κεραυνός στο Αιγαίο”: γράφει ο John CarrΧάρηκα ιδιαίτερα όταν έμαθα ότι το βιβλίο για το θωρηκτό Αβέρωφ μεταφράστηκε στα ελληνικά, γιατί πιστεύω ότι οι σημερινοί Έλληνες δεν γνωρίζουν αρκετά για τη νεότερη πολεμική ιστορία τους. Φαίνεται ότι δεν είναι “της μόδας” και είναι κρίμα, γιατί η παγκοσμιοποίηση και o καταναλωτισμός έχουν διαβρώσει το πατριωτικό αίσθημα. Το Αβέρωφ, που εφέτος συμπληρώνει τα 107 χρόνια ιστορίας του, και σαν θαύμα έχει επιβιώσει όλα αυτά τα χρόνια, είναι μια υπενθύμιση ότι η Ελλάδα πρέπει πάντα να παραμένει στρατιωτικά σε εγρήγορση.

Αν έχω κάνει έστω κι έναν αναγνώστη να σκεφτεί σοβαρά γι’ αυτά τα θέματα, και να επισκεφθεί το πλοίο που συμβολίζει τόσα πολλά, τότε θα έχω κάνει κάτι καλό. Αρκετοί Βρετανοί και Αμερικανοί αναγνώστες του βιβλίου σχεδίασαν διακοπές στην Ελλάδα, μόνο και μόνο για να επισκεφθούν το γοητευτικό θωρηκτό Αβέρωφ!

Με εκτίμηση,
John Carr

“Θωρηκτό Αβέρωφ – Κεραυνός στο Αιγαίο”: γράφει ο John CarrΟ ΤΖΟΝ ΚΑΡ γεννήθηκε στην Αγγλία το 1948. Εργάστηκε για χρόνια ως δημοσιογράφος και ανταποκριτής των μεγαλύτερων εφημερίδων (The Times, Wall Street Journal Europe κ.ά.) στην περιοχή της Μεσογείου και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Είναι λάτρης της ελληνικής ιστορίας και ζει στη χώρα μας.

Το βιβλίο του John Carr Θωρηκτό Αβέρωφ – Κεραυνός στο Αιγαίο κυκλοφορεί, σε μετάφραση Δημήτρη Β. Σταυρόπουλου, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός (σελ.: 216, τιμή: 15,50 €).
Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Η ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1940-1941) και ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος