“Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο, μου λέτε;”: γράφει η Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

ΜΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

– Λοιπόν Ελενάκι το σκέφτηκα, όλο το βράδυ χθες αυτό σκεφτόμουνα, θα τα κάνω όλα αυτά ένα βιβλίο τελικά, θα το κάνω, λοιπόν κοίτα να δεις πώς το σκέφτηκα, θα είναι μια νουβέλα ας πούμε, που ανάμεσα στην αναπόληση και την περιγραφή κάποιων γεγονότων της ζωής μου στο πέρασμα των χρόνων, συνδυασμένα σ’ ένα μεγάλο μέρος με γεύσεις και μυρωδιές, μέσα από διηγήσεις και περιγραφές θα γίνεται η καταγραφή από διάφορα φαγητά ή γλυκά, που στην πορεία έγιναν οι συνταγές μου, τα φαγητά της καθημερινότητας δηλαδή, θα τα συνοδεύω με τις φωτογραφίες των συνταγών που όλον αυτό τον καιρό μαγείρευα και φωτογράφιζα, αλλά και φωτογραφίες εποχής.

Θέλω στην ουσία αυτό το βιβλίο να είναι ένα χρήσιμο βιβλίο, πέρα από την ευχαρίστηση της αφήγησης που θα δίνει, να είναι κάτι σαν βοηθός για τη μαγειρική της καθημερινότητάς μας, αυτής της καθημερινότητας, που μας οδηγεί πολλές φορές να ρωτήσουμε με απόγνωση…

«Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο, μου λέτε;»…

– Αυτό θα είναι και ο τίτλος του, γρήγορα στα είπα ε; Πώς σου φαίνεται;
– Τέλειο!!! μου λέει η Ελένη, Αλεκάκι κάντο!!!“Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο, μου λέτε;”: γράφει η Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

– Κοίτα να δεις Ελενάκι, όλα αυτά τα χρόνια που μαγειρεύω για το σπίτι μου, που βλέπω τις φίλες μου και τις γνωστές μου τι μαγειρεύουν κι αυτές για το σπίτι τους, ακούγοντας πολλές συζητήσεις στο κομμωτήριο -μεγάλη σχολή τελικά το κομμωτήριο για πολλά, από ιατρική, ψυχιατρική, απαντήσεις σε ερωτικά και νομικά θέματα, όλα τα ‘χει ο μπαξές εκεί- διαπίστωσα λοιπόν μετά από πολλές και διάφορες συζητήσεις, ότι τα φαγητά της καθημερινότητάς μας είναι απλά, με απλά υλικά που τα βρίσκεις εύκολα και επίσης πολύ απλά στην παρασκευή τους, αυτό δε που έχω επίσης διαπιστώσει είναι, ότι στα χιλιάδες που κυκλοφορούν για την μαγειρική σε περιοδικά, διαδίκτυο και τηλεόραση, βλέπεις έναν «περισπούδαστο» τρόπο για να κάνεις ένα φαγητό, τόσο πολύ «περισπούδαστο», που καμιά η κανείς στο σπίτι του δεν θα κάνει, αν ληφθεί δε υπόψη η πίεση του χρόνου και η οικονομική στενότητα που υπάρχει, δεν θα φτιάξει τέτοιο φαγητό ποτέ, πιθανόν σε μια ιδιαίτερη περίπτωση κι αυτό με δυσκολία.

Έτσι, με τούτα και με κείνα, αποφάσισα να ξεκινήσω το ταξίδι τής αναπόλησης, των γεύσεων, των συνταγών και του τρόπου που θα τις φτιάχνετε πια εσείς για να τις γευτείτε, να πιείτε ένα ποτήρι στην υγειά μου κι εγώ με τη σειρά μου να σκέφτομαι με χαρά, ότι σας δίνω μια ιδέα, μια πρόταση για το τι θα μαγειρέψετε αύριο η αν θέλετε, ότι βοήθησα να λύσετε ένα καθημερινό, βασανιστικό και διαχρονικό πρόβλημα-ερώτημα.

“Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο, μου λέτε;”: γράφει η Αλεξάνδρα Σουλαδάκη
Τον μουσακά τον θεωρούν βαρύ φαγητό, όμως δεν είναι.

Οι συνταγές μου είναι εύκολες, καθημερινές, πάντα με το σκεπτικό της υγιεινής διατροφής, με υλικά που τα βρίσκουμε ακόμα και σε ένα μίνι μάρκετ τώρα πια, με λάδι, σχεδόν καθόλου βούτυρα, ενταγμένες θα έλεγα στη μεσογειακή διατροφή, με πολλά στοιχεία από την Κρήτη, αφού η Κρήτη είναι η μητέρα της μεσογειακής διατροφής και δεύτερη πατρίδα μου που έγινε πρώτη, αλλά και από την Αρκαδία, τόπο καταγωγής μου, που επηρέασε τη μαγειρική της μαμάς μου, η οποία ανέκαθεν ήταν ο οδηγός μου.

Όμως δεν θα λείπουν και συνταγές με στοιχεία και ερεθίσματα απ’ όλη την Ελλάδα, που είναι τόσο πλούσια σε χρώμα, ποιότητα και γεύση. Υπάρχουν φυσικά και ξένες επιρροές, είναι όμως λίγο διαφοροποιημένες, έτσι ώστε να είναι ενταγμένες στην ελληνική κουλτούρα και πραγματικότητα.

“Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο, μου λέτε;”: γράφει η Αλεξάνδρα ΣουλαδάκηΣτο τέλος του βιβλίου, θα βρείτε τις συνταγές, είτε αναφέρονται στη ροή της αφήγησης είτε όχι, θα είναι απλές, κατανοητές, οικονομικές και όχι χρονοβόρες, θα δώσουν μια ιδέα, μια πρόταση, μια απάντηση για το φαγητό της επόμενης μέρας στη νοικοκυρά, τον εργένη με ταλέντο και όσους αγαπούν, γυναίκες ή άνδρες, να φτιάχνουν το καθημερινό φαγητό τους και κάποια στιγμή, πιάνουν το κεφάλι με τα δυο χέρια και λένε… «τι μαγειρεύουν πάλι αύριο, μου λέτε;»

Με λίγα λόγια θέλω να πω ότι μπορεί να είπε ο Μπίσμαρκ πως «η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού», αλλά κι εμείς εδώ στα πιο ανθρώπινα, γήινα και καθημερινά, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τη μαγειρική τέχνη του εφικτού και όχι του ανέφικτου.

Αλεξάνδρα Σουλαδάκη
(Το κείμενο είναι συρραφή από το αφήγημα του βιβλίου μου)

“Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο, μου λέτε;”: γράφει η Αλεξάνδρα ΣουλαδάκηΤο βιβλίο της Αλεξάνδρας Σουλαδάκη Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο, μου λέτε; Θα σας πω εγώ… κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Επίκεντρο (σελ.: 272, τιμή: 18,00 €, τιμή eBOOK: 10.99 €).

Κόκορας με χυλοπίτες Αρκαδίας

Ας ξεκινήσουμε να τον φτιάξουμε… Αφού πλύνουμε καλά τον κόκορα ή το κοτόπουλο, αν δεν μας τον έχει κόψει ο χασάπης μας, τον κόβουμε εμείς σε μερίδες και τον βάζουμε στην κατσαρόλα με το λάδι για να τον τσιγαρίσουμε μέχρι να ροδίσει.
Όταν ροδίσει ρίχνουμε μέσα ένα μικρό κρεμμύδι που το έχουμε περάσει από το μούλτι , το φέρνουμε άλλες δύο βόλτες να μαραθεί και το κρεμμύδι και σβήνουμε με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.
Ρίχνουμε αλάτι , πιπέρι, κανελογαρύφαλλα, χυμό ντομάτας και λίγο πελτέ για να κοκκινήσει, αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά για μιάμιση δύο ώρες, ή στην χύτρα ταχύτητας για μια ώρα ο κόκορας, αν έχουμε αλανιάρη, αν έχουμε κόκορα του εμπορίου οι χρόνοι του μαγειρέματος είναι σαφώς μικρότεροι και για το κοτόπουλο όμως ισχύει το ίδιο. Όταν βράσει ο κόκορας, τον βγάζουμε με ένα πιρούνι και τον βάζουμε σε ένα μπολ μέχρι να βράσουμε τις χυλοπίτες.
“Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο, μου λέτε;”: γράφει η Αλεξάνδρα ΣουλαδάκηΣτην σάλτσα που έχει γίνει από το βράσιμο του κόκορα, συμπληρώνουμε λίγο νερό ακόμη για να βράσουμε τις χυλοπίτες μας, χωρίς βέβαια να σουρώσουμε, γι΄ αυτό και βάζουμε λίγο νερό για να το πιούνε, όταν λοιπόν βράσει το νερό, ρίχνουμε τις χυλοπίτες για ένα τέταρτο περίπου. Αμέσως μετά, όταν βράσουν δηλαδή, ρίχνουμε μέσα και τον κόκορα και παίρνουν όλα μαζί μια βράση.
Έχουμε οπωσδήποτε τριμμένη μυζήθρα και μια ωραία πράσινη σαλάτα. Έτοιμος ο κόκορας…

Γλυκοκολοκύθα κόκκινη με σταφίδες και καρύδια

“Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο, μου λέτε;”: γράφει η Αλεξάνδρα ΣουλαδάκηΕίναι η εποχή τους, σ’ όλα τα μανάβικα, στις λαϊκές και στους πάγκους των δρόμων προς την επαρχία, πωλούνται όλων των ειδών και σχημάτων… Σήμερα θα σας δώσω μια πανεύκολη συνταγή, για ένα καταπληκτικό γλυκό με κόκκινη γλυκοκολοκύθα, που θα σας καταπλήξει.
Είναι ένα πάντρεμα της συνταγής από το χωριό μου Βάχλια στην Αρκαδία και της Κρήτης, της δεύτερης πατρίδας μου.
Για ελάτε να το φτιάξουμε…
Θα χρειαστούμε για μισό κιλό τριμμένη γλυκοκολοκύθα, φύλλο κρούστας, μισό ποτήρι λάδι, κανέλα και γαρύφαλλο τριμμένα από ένα κουταλάκι γεμάτο, ένα μπολάκι καρύδι τριμμένο, ένα μπολάκι σταφίδες, μισό ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό, μισό ποτήρι ζάχαρη και άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα.
Καθαρίζουμε την γλυκοκολοκύθα από την φλούδα της, την κόβουμε μικρά κομμάτια, την βάζουμε στο μούλτι και την τρίβουμε.
Μετα την βάζουμε στο σουρωτήρι και την αφήνουμε κάποιες ώρες για να βγάλει όλα της τα υγρά.
Αφού λοιπόν βγάλει τα υγρά της, ανοίγουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω κάτω για να προθερμαθεί. Βάζουμε σε μια λεκανίτσα την τριμμένη γλυκοκολοκύθα μας και όλα τα υλικά πλην της άχνης ζάχαρης, τα ανακατεύουμε καλά καλά να ομογενοποιηθούν.
Σ’ ένα μικρό ταψάκι, που λαδώνουμε τον πάτο του, στρώνουμε δυο τρία φύλλα κρούστας που τα αλείφουμε ένα ένα με λάδι, μετά βάζουμε μέσα το μείγμα, βάζουμε άλλα τόσα φύλλα από πάνω και τα τακτοποιούμε όπως στις πίτες, χαράζουμε μόνο προς μια κατεύθυνση, ρίχνουμε λίγη κανέλα και ψήνουμε για μια ώρα περίπου, όταν ροδίσει από πάνω είναι έτοιμο.
Όταν βγει από το φούρνο το πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη…
Η μυρωδιά του σπιτιού και η γεύση του θα σας απογειώσουν…

“Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο, μου λέτε;”: γράφει η Αλεξάνδρα ΣουλαδάκηΗ Αλεξάνδρα Σουλαδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μηχανικός έργων Πολιτικού Μηχανικού Αρχιτέκτονα της Σχολής Δοξιάδη. Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει, γράφει και ζωγραφίζει. Είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Σουλαδάκη και έχει δυο κόρες, τη Βασιλική και τη Μαρία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος