Το βιβλίο της εικαστικού και συγγραφέως Μαρίας Σταμάτη, «Με πολυπρόσωπη σκίαση» (Εκδόσεις Ηριδανός), παρουσιάζεται στον ΙΑΝΟ, την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019. Παράλληλα, η συγγραφέας πρόκειται να εγκαινιάσει στον χώρο του ΙΑΝΟS CAFÉ, ατομική έκθεση ζωγραφικής των πρωτότυπων έργων του βιβλίου της.


Για το βιβλίο μιλούν, κατά την παρουσίαση, οι Πάνος Χαραλάμπους, πρύτανης ΑΣΚΤ, Λουΐζα Καραπιδάκη, ιστορικός Τέχνης, Νικολέττα Κοκοσιούλη, κλασική φιλόλογος.

Την παρουσίαση πλαισιώνει μουσικά το ΚουARTετο. Το ΚουARTέτο αποτελούν οι Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν), Βασιλική Μαζαράκη (βιολί), Κώστας Παπακωστόπουλος (κιθάρα), Θανάσης Σοφράς (κοντραμπάσο).

Συνειρμοί και εννοιολογικές παραπομπές, μέσα από ποιητικές φράσεις και δυναμικές εικόνες, προσκαλούν σ’ ένα ιδιότυπο ταξίδι λόγου και οπτικής επικοινωνίας. Ακτινογραφούν τις ανθρώπινες σχέσεις και τον βαθμό διαύγειας τους, αναζητούν την ελευθερία ή την απελευθέρωση, εντοπίζουν και με ήπιο αλλά διαπεραστικό τόνο αποκηρύσσουν τη συνήθεια, την αποξένωση, τη χρησιμοθηρία, την πλήξη, την κενότητα, χωρίς, όμως, ποτέ να ξεχνούν τη μνεία στην αισιοδοξία, την αυθεντικότητα, την ελπίδα… Κλειδί στην ανάγνωση της συλλογής είναι η έλλειψη παθητικότητας ακόμη και στα πιο αιχμηρά ποιήματα της Μαρίας Σταμάτη.

Όπως τονίζει αποκλειστικά στο ert.gr η συγγραφέας, το βιβλίο «Με πολυπρόσωπη σκίαση είναι μια προσπάθεια παράλληλης έκφρασης με ποιητικό και εικαστικό τρόπο. Κάθε ποίημα δημιουργήθηκε μαζί με την εικαστική του μορφή και η συνομιλία τους εξέλιξε και ολοκλήρωνε και τις δύο πλευρές. Το βιβλίο ασχολείται με θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο, αναλύει προβληματισμούς και σκέψεις και θέτει ερωτήματα -γιατί το σωστό ερώτημα, ίσως, είναι το μεγαλύτερο μέρος της απάντησης. Προσπαθεί να φωτίσει περιοχές της σκέψης και της ζωής ώστε να δούμε καθαρότερα τι συμβαίνει εκεί και να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα ο καθένας. Η ποίηση με τον «τρόπο» της, τη χρήση των λέξεων και της σύνταξης, μπορεί να δώσει διαστάσεις καινούριες και να διευρύνει το οπτικό μας πεδίο. Η ζωγραφική αποτυπώνει και δίνει σχήμα στις έννοιες και μπορεί αυτό να είναι η άκρη του νήματος για συνειρμούς, για κατανόηση και για συνειδητοποίηση…».

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα 

Γεννήθηκε στην Αμφιλοχία το 1962. Σπούδασε κοντά στον Ryne Bergström (καθηγητή Σx. Καλών Τεχνών Γκέτεμποργκ). Μαθήτευσε, επίσης, στο εργαστήρι ζωγραφικής του Μ. Βελούδιου και για μικρό διάστημα με τον Κ. Νιάρχο. Έχει παρουσιάσει 19 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει λάβει μέρος σε πάνω από 50 ομαδικές εκθέσεις. Έχουν εκδοθεί έξι ποιητικές της συλλογές. Δοκίμια και κείμενά της για την τέχνη, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά πολιτιστικά περιοδικά. Έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλα πολλών βιβλίων. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, της Εθνικής Eταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Ε.Α.Λ. Ποιήματά έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γερμανικά, Πολωνικά και Τσέχικα. Έχει διακριθεί και βραβευτεί έξι φορές για το έργο της. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

info

Παρουσίαση βιβλίου «Πολυπρόσωπη σκίαση»: Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019, 20:30-22:30

Ατομική έκθεση ζωγραφικής των πρωτοτύπων έργων: 27 Φεβρουαρίου 2019 – 13 Μαρτίου 2019

Πού: ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24, Αθήνα

Τηλ.: 210.3217917

Μοιράσου το άρθρο: