Βλοχός Καρδίτσας: Εντοπίστηκαν τα κτίρια της χαμένης πόλης (video)

Ξένοι αρχαιολόγοι συνεχίζοντας τις ανασκαφές ελλήνων επιβεβαίωσαν σε ποιό ακριβώς σημείο βρίσκεται θαμμένη η αρχαία πόλη στο Βλοχό Καρδίτσας.

Ότι υπάρχει αρχαία πόλη στον Βλοχό Καρδίτσας οι κάτοικοι το γνώριζαν απο πάντα! Άλλωστε τα τείχη της ακρόπολης είναι ορατά με γυμνό μάτι. Και η Αρχαιολογική Υπηρεσία Καρδίτσας γνώριζε την ύπαρξή της από το 1964. Ωστόσο με τις τελευταίες έρευνες για πρώτη φορά επιβεβαιώθηκε και χαρτογραφήθηκε ακριβώς το σημείο όπου βρίσκεται θαμμένη. Τα ειδικά ραντάρ έδειξαν οτι κάτω απο το έδαφος βρίσκονται κτίρια. Τα κτίρια της χαμένης πόλης.

Η Μαρία Βαϊοπούλου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας είπε στην ΕΡΤ πως το γεγονός ότι έχει τείχος δείχνει πως ήταν οχυρωμένη πόλη και αυτό σημαίνει ότι ήταν σημαντική. Ανάλογη δήλωση έκανε και η Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βλοχού Καρδίτσας, Ευαγγελία Ντόζη.

Σουηδοί και Βρετανοί αρχαιολόγοι σε συνεργασία με την εφορεία αρχαιοτήτων καρδίτσας και το υπουργείο πολιτισμού κατέγραψαν με τον εξοπλισμό τους πέτρα πέτρα το τείχος της οχυρωμένης πόλης σε μήκος 1800 μέτρων. Στην επιφανειακή έρευνα εντοπίστηκαν ευρήματα που δείχνουν ότι η αρχαία πόλη κατοικήθηκε και ήκμασε για τουλάχιστον 1000 χρόνια, από τον 7ο π.Χ αιώνα.

Οι αρχαιολόγοι θα επιστρέψουν στον Βλοχό τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Οι έρευνες θα συνεχιστούν επιφανειακά με ειδικό εξοπλισμό για την χαρτογράφηση της πόλης.

Τελική φιλοδοξία των επιστημόνων είναι να ταυτοποιήσουν την αρχαία πόλη, να βρουν δηλαδή για ποιά ακριβώς πρόκειται, καθώς αυτό παραμένει ακόμη μυστήριο.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Μάνια Γκουσιάρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος