“Women House”: Μία έκθεση για τη σχέση της γυναίκας με τον οικιακό χώρο

Μια νέα έκθεση στο πρόσφατα ανακαινισμένο Μουσείο Monnaie στο Παρίσι, παρουσιάζει τα έργα 39 γυναικών καλλιτεχνών από τον 20ο και τον 21ο αιώνα από όλες τις ηπείρους, με σκοπό να διερευνήσει την πολυπλοκότητα των δεσμών μεταξύ των γυναικών και του οικιακού χώρου.

Η έκθεση με τίτλο Women House που θα διαρκέσει έως τις 28 Ιανουαρίου 2018, εστιάζει σε δυο έννοιες: το γυναικείο φύλο και το σπίτι. Οι οκτώ ενότητές της αποκαλύπτουν τις διαφορετικές πτυχές της κατοχής του οικιακού χώρου από τις γυναίκες. Το εσωτερικό του σπιτιού παρουσιάζεται άλλες φορές ως ζεστό καταφύγιο κι άλλες ως αδιαπέραστη φυλακή. Ο συμβολικός χώρος του περιορισμού γίνεται αυτός της οικοδόμησης της ταυτότητας, το οικείο γίνεται πολιτικό, ο ιδιωτικός χώρος γίνεται δημόσιος και το σώμα μετατρέπεται σε φόρμα αρχιτεκτονική. Κάποιες καλλιτέχνιδες τον μεταμορφώνουν σε ένα χώρο δημιουργίας αμφισβητώντας την έννοια της στέγασης, μετατρέποντας το σπίτι σε ένα καλλιτεχνικό εργαλείο, κοινωνικό ή και πολιτικό.

Η έκθεση ξεκινάει το 1930, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου της Βιρτζίνια Γούλφ με τίτλο Ένα δικό σου δωμάτιο, όπου η συγγραφέας υποστηρίζει ότι κάθε γυναίκα πρέπει να έχει ένα δικό της δωμάτιο-χώρο όπου θα μπορεί να εκφραστεί χωρίς να την ενοχλεί κανείς. Η οικειοποίηση του οικιακού χώρου ανιχνεύει σχεδόν έναν αιώνα της ιστορίας των γυναικών καλλιτεχνών μέσα από διαφορετικές πρακτικές, ανάμεσα στον περιορισμό και την οικοδόμηση της ταυτότητας, την εξορία ή το καταφύγιο.

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Γυναικών στις Τέχνες στην Ουάσιγκτον όπου και θα μεταφερθεί στις 8 Μαρτίου 2018.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος