Το YouTube ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως πρόκειται να δαπανήσει 5 εκατομμύρια δολάρια για την χρηματοδότηση δημιουργών οι οποίοι «αντιτίθενται στο μίσος και προάγουν την ανοχή», καθώς η Google, η οποία κατέχει το κανάλι, αντιμετωπίζει συνεχείς πολιτικές πιέσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού. Τα χρήματα που θα καλύψουν την παραγωγή και το μάρκετινγκ, θα δοθούν στο πρόγραμμα Creators for Change, μια 100μελή κολεκτίβα που ιδρύθηκε «για να ενθαρρύνει την ενσυναίσθηση και την κατανόηση σε όλο τον κόσμο.» Κύρια θέματα με τα οποία καταπιάνονται τα βίντεο της κολεκτίβας είναι η αστυνομική βία, ο εκφοβισμός, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός.

Το πρόγραμμα ενθαρρύνει και εκπαιδεύει τους δημιουργούς βίντεο για τη θετική χρήση της πλατφόρμας με στόχο τις κοινωνικές αλλαγές. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της, η εταιρεία «θα περιλάβει περισσότερους δημιουργούς στο πρόγραμμα, θα ενισχύσει την ευρύτερη κοινότητά του με νέα εργαλεία και εκπαίδευση και θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους νέους να συμμετάσχουν.»

Στο παρελθόν, το YouTube έχει επικριθεί για βίντεο που περιλαμβάνουν ρητορικές ομιλίες μίσους και τρομοκρατική προπαγάνδα και που έχουν δημοσιευτεί στην πλατφόρμα του. Το διαδικτυακό κανάλι δέχθηκε επίσης σφοδρή κριτική τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ένα από τα μέλη του, ο Logan Paul που έχει πάνω από 16 εκατομμύρια συνδρομητές, μαγνητοσκόπησε ένα θύμα αυτοκτονίας στο δάσος Aokigahara της Ιαπωνίας. Το καλοκαίρι του 2017, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε μια σειρά προτάσεων που θα απαιτούν από εταιρείες όπως το YouTube, το Facebook και το Twitter, να μπλοκάρουν τα βίντεο που προωθούν τη ρητορική μίσους και που φιλοξενούνται στην πλατφόρμα τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωσή του, το YouTube θα ελέγχει τα βίντεο προτού τα ενσωματώσει στο διαφημιστικό του πρόγραμμα Google Preferred. «Οι διαφημίσεις θα προβάλλονται μόνο σε βίντεο που έχουν επαληθευτεί ώστε να πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές», ανέφερε η εταιρεία.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως κάποια από τα πιο αμφιλεγόμενα βίντεο που φιλοξενεί το YouTube, είναι και τα πιο δημοφιλή.

ΠΗΓΗ: TheGuardian, TheVerge

 

Μοιράσου το άρθρο: