Πώς θα ρυθμιστούν τα κόκκινα δάνεια – Ατομικά επιτόκια και βάση φερεγγυότητας η ελληνική πρόταση (vid)

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για τα κόκκινα δάνεια στη βάση έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Nomura. Η ελληνική πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων δημιουργία εταιρείας διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων αλλά και ατομικά επιτόκια ρύθμισης του δανείου για όσους κερδίσουν τον τίτλο του συνεργάσιμου οφειλέτη.

Αλλαγές στις ρυθμίσεις των νόμων Κατσέλη και Δένδια, τη δημιουργία νέων φορέων για την αξιολόγηση των δανειοληπτών αλλά και την πλήρη διαχείριση του χρέους, αλλά και την αναβάθμιση παλαιών φορέων με στόχο την ενημέρωση των δανειοληπτών για τις ρυθμίσεις των δανείων, προβλέπει το σχέδιο που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, στους θεσμούς

Ατομικά επιτόκια για την ρύθμιση του δανείου τους θα έχουν όσοι κερδίσουν τον τίτλο του συνεργάσιμου οφειλέτη όχι μόνο απέναντι στις τράπεζες αλλά και στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία…
Ποια θα είναι η αμοιβή; Έκπτωση στο επιτόκιο και μικρότερη δόση. Αυτό προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης απέναντι στην κόκκινη απειλή των 110 δισ. ευρώ.

Θα υπάρχει ξεχωριστή λύση για κάθε δανειολήπτη, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές με την δημιουργία φορέα φερεγγυότητας. Ο ρόλος της συγκεκριμένης αρχής είναι να βαθμολογεί τον δανειολήπτη ανάλογα με το πώς εξυπηρετεί τις οφειλές του προς τις Τράπεζες και το Δημόσιο.

Και όλα αυτά με την δημιουργία μιας βάσης δεδομένων στην οποία θα “πέφτουν” όλα στοιχεία από τον Τειρεσία, τις Εφορίες και τα Ασφαλιστικά ταμεία.

Στο νέο σχέδιο των 180 σελίδων που παρουσίασε η ελληνική πλευρά προβλέπεται η Δημιουργία εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων στην οποία το ελληνικό δημόσιο θα έχει μειοψηφικό ποσοστό:

Συγκεκριμένα προτείνεται να δημιουργηθεί ένας φορέας ο οποίος θα παίρνει τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία από τους ισολογισμούς των τραπεζών, θα αναλαμβάνει τον πιστωτικό κίνδυνο τιτλοποιώντας τα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην πραγματικότητα ο Οργανισμός αυτός θα αποκτήσει τα προστατευόμενα δάνεια προσφέροντας ομόλογα ESM στις τράπεζες για το 20- 25% της αξίας τους και θα αναλάβει την παθητική διαχείρισή τους που συνεπάγεται ακόμη και πλήρη διαγραφή σε πολλές περιπτώσεις.

Έρχονται και σαρωτικές αλλαγές στους νόμους Κατσέλη και Δένδια.

Συγκεκριμένα, για τον νόμο Κατσέλη προτείνεται η δημιουργία δικαστηρίων που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την εκδίκαση των υποθέσεων του συγκεκριμένου νόμου τόσο για τις παλαιές αιτήσεις, οι οποίες έχουν πάρει δικάσιμο ακόμη και για το 2027, όσο και για τις νέες.

Σχετική είδηση:  Προτάσεις της Ελλάδας προς τους θεσμούς για τα προβληματικά δάνεια

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος