Εξαρτήσεις 2: Παθολογικός εθισμός στον τζόγο

Η εποχή μας ευνοεί τον εθισμό στον τζόγο. Το να «παίζεις» είναι κοινωνικά αποδεκτό. Παράλληλα η  μοναχικότητα,  η αναζήτηση του εύκολου πλούτου, η καθημερινή προτροπή από τις στοιχηματικές εταιρείες να αλλάξουμε τη ζωή μας, δημιουργεί «εύφορο έδαφος» για τους παθολογικούς παίκτες.

Δεκατρία χρόνια «ήταν χωμένος» στον τζόγο ο Νεκτάριος. Τα τελευταία χρόνια έπαιζε πάνω από 20 ώρες την ημέρα. Έβαζε ξυπνητήρι στις 3 τα ξημερώματα για να προλάβει να παίξει. Έλεγε ψέματα, τον έπνιγαν τα χρέη, δεν μπορούσε να δουλέψει, είχε γίνει δυσλειτουργικός. Ώσπου μια μέρα κατέρρευσε και ξύπνησε στο ψυχιατρείο. Η πρώτη εμπειρία στο πρόγραμμα Αθηνά, στο Αιγινήτειο νοσοκομείο, ήταν λυτρωτική. Η επαφή του με τα μέλη της θεραπευτικής ομάδας τον ανακούφισε. «Εκεί κατάλαβα ότι δεν είμαι παλιάνθρωπος, δεν είμαι σκάρτος, είναι κάτι άλλο αυτό που μου συμβαίνει».

Αφιέρωμα στις σημαντικότερες εξαρτήσεις και στον τρόπο αντιμετώπισης και θεραπείας τους από ειδικούς επιστήμονες, είχε το Πρώτο Πρόγραμμα και η εκπομπή «Στο ντιβάνι της κρίσης». Μπορείτε εδώ να ακούσετε την εκπομπή για την εξάρτηση από τον παθολογικό τζόγο.

Μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, οι «παίκτες» θεωρούνταν μάλλον αμφιβόλου ηθικής. Η επιστημονική έρευνα άλλαξε τα δεδομένα και, μεταξύ των αλλαγών στα διεθνή εργαλεία κλινικής αξιολόγησης, ο παθολογικός τζόγος πέρασε από την κατηγορία της δυσκολίας ελέγχου των παρορμήσεων στους εθισμούς.

«Ο εθισμός στον τζόγο δεν είναι κάτι απλό», μας λέει  η ψυχολόγος και υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ-Α Ελένη Βοτίκα. «Όλα συμβάλλουν σε μια συγκεκριμένη στιγμή, σ΄ ένα συγκεκριμένο άνθρωπο, όταν συναντιέται με το παιχνίδι. Ο εξαρτημένος δεν θέλει να αφήσει την εξάρτησή του, διότι η εξάρτηση τον βοηθάει, νιώθει καλά μ’ αυτή, τη θέλει στη ζωή του. Το μακρύ ταξίδι της απεξάρτησης βοηθάει να βρούμε τα δύσκολα κομμάτια του εαυτού μας, να δούμε πού ήρθε και ακούμπησε η εξάρτηση και τι μας καλύπτει».

Από την αρχαία Αίγυπτο (όπου τα ζάρια ήταν δημοφιλές παιχνίδι) και το χτυποκάρδι του παίκτη του Ντοστογιέφσκι έως σήμερα, ο τζόγος συνεχίζει να εξελίσσεται, κυρίως σε παιχνίδια όπου ο παίκτης δεν μπορεί να ασκήσει κανέναν έλεγχο στις πιθανότητες κέρδους.
Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι περίπου 400.000 άτομα εμφανίζουν εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια και το 30% είναι γυναίκες. Επίσης η χώρα μας, κατέχει υψηλή θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στην κατά κεφαλήν δαπάνη σε τυχερά παιχνίδια, με περίπου 800 ευρώ τον χρόνο ανά άτομο.


Τα κέντρα που παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους για την απεξάρτηση από τον τζόγο είναι:

ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ: Χαρβούρη 1, Τ.Κ. 11636, Αθήνα / Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210-9237777 & 210-9215776

Γραμμή Βοήθειας: ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, τηλ.: 1114

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΘΗΝΑ (Αιγινήτειο Νοσοκομείο): Ξενίας 20, Τ.Κ. 11528 / Τηλέφωνο Επικοινωνίας:  210-7757692 & 210-7753240

ΜΕΘΕΞΙΣ: Λαγκαδά 196, Τ.Κ. 56430 / Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2313-324653

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος