Εξαρτήσεις 3: Εθισμός στο διαδίκτυο

Κολλημένα στην οθόνη του υπολογιστή τους για μέρες είναι τα Ελληνόπουλα με αποτέλεσμα να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους η αλόγιστη χρήση του διαδικτύου. Για τον εθισμό στο διαδίκτυο στη χώρα μας μιλήσαμε με την ειδική ψυχίατρο, Στέλλα Χρηστίδη, στην εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος, «Στο ντιβάνι της κρίσης».

Εβδομήντα δύο ώρες μπροστά στην οθόνη έκλεισε νεαρός, εθισμένος στο διαδίκτυο, προσπαθώντας  να αποφύγει να σηκωθεί από την καρέκλα για να μην χάσει τη συνέχεια του παιχνιδιού.

Η προβληματική σχέση ενός ατόμου με το διαδίκτυο ονομάζεται «διαταραχή διαδικτυακού παιχνιδιού». Οι συχνότερες μορφές εθισμού αφορούν σε:

  • διαδικτυακές σχέσεις,
  • ηλεκτρονικό τζόγο και
  • εθισμό στη διαδικτυακή πορνογραφία.

Μάλιστα, η Ελλάδα εμφανίζεται από τις πρώτες χώρες στο sexting.

Όπως ανέφερε στην εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος, «Στο ντιβάνι της κρίσης», η Στέλλα Χρηστίδη, επιστημονική υπεύθυνη στο Τμήμα Προβληματικής Χρήσης του Διαδικτύου του 18 Ανω στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, ο εθισμός στο διαδίκτυο παίρνει συνεχώς καινούριες διαστάσεις.

Όταν το διαδίκτυο γίνεται ρυθμιστής της διάθεσης, τότε υπάρχει πρόβλημα, τονίζει η κ. Χρηστίδη. «Κάθε χρόνο βλέπουμε καινούρια πράγματα στον εθισμό στο διαδίκτυο. Είναι ένα δυναμικό που αλλάζει με τον χρόνο, γιατί αλλάζει και το ίδιο το διαδίκτυο, με καινούριες εφαρμογές και καινούρια παιχνίδια».

Η συγκεκριμένη διαταραχή «χτυπάει» συνήθως νωρίς στην εφηβεία και μπορεί να συνυπάρχει με την κατάθλιψη, την κοινωνική φοβία και πολλές φορές με την παχυσαρκία.

Επηρεάζει δε:

  • τη συγκέντρωση,
  • τον εγκέφαλο και
  • τη μνήμη.

«Το διαδίκτυο είναι συνεχώς εκεί. Υπάρχει 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο. Εξασφαλίζει την ανωνυμία που αυξάνει την άρση των αναστολών και καλύπτει ανθρώπινες ανάγκες, όπως τη μοναξιά και την κοινωνικότητα και είναι προτιμότερο οι παρεμβάσεις να γίνονται με μικρά βήματα», αναφέρει η κ. Χρηστίδη.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της διαταραχής διαδικτυακού παιχνιδιού γίνεται με ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις, ανάλογα με τα προσωπικά χαρακτηριστικά του ατόμου που θέλει να θεραπευτεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος