Ο άνθρωπος δεν χωρίζεται, είναι ένας ενιαίος άνθρωπος ο οποίος συνδέεται και με το Θεό αλλά και με τους ανθρώπους. Αναπτύσσει πίστη και θρησκευτικότητα, αλλά ταυτόχρονα σχέσεις και ψυχική ζωή.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Θερμός είναι ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, αναπληρωτής καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, υπεύθυνος του περιοδικού Ψυχής Δρόμοι που αφορά στο διάλογο της ψυχολογίας και της θρησκευτικότητας. Συνδυάζει τις ιδιότητες του ιερέα και του ψυχιάτρου.

Μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Στο ντιβάνι της κρίσης»  επισημαίνοντας ότι παρά τη γενική τάση της κοινωνίας να απομακρυνθεί από την πίστη και την Εκκλησία, οι άνθρωποι εξακολουθούν να πηγαίνουν στους κληρικούς και να τους εμπιστεύονται για τα προσωπικά τους θέματα. Όσον αφορά στην περίοδο της κρίσης, ο π.Θερμός, θεωρεί ότι οι Έλληνες δεν πήραν το μάθημά τους, δεν έγιναν υπεύθυνοι πολίτες και συμπεριφέρονται σαν ανώριμα κακομαθημένα παιδιά που περιμένουν από κάποιον ισχυρό μπαμπά να τους λύνει τα προβλήματα.

Θεωρεί ότι η ψυχολογία του πολίτη του ανεπτυγμένου κόσμου είναι καθαρά ναρκισσιστική. Οι άνθρωποι έχουν «εκπαιδευτεί» στον ατομικισμό, στο ναρκισσισμό και την  απληστία.

Ασχολείται με την επιμόρφωση κληρικών και άλλων στελεχών της Εκκλησίας  και ταξιδεύει στις  ΗΠΑ. Στην  ερώτησή μας εάν είναι διαφορετική η Αμερική στα χρόνια του Τράμπ και τι του έκανε εντύπωση στο τελευταίο του ταξίδι απάντησε ότι ακόμη δεν παρατηρεί ορατές αλλαγές στους ανθρώπους. Θεωρεί την άνοδο του Τράμπ προϊόν εξελίξεων που άρχισαν πολύ καιρό πριν και δίχασαν την Αμερική, στους κατοίκους των δύο ακτών, ανατολικής και δυτικής που είναι γενικά ανοιχτών οριζόντων και τους κατοίκους της κλειστής Αμερικής, της φοβικής ενδοχώρας, η οποία σκέπτεται εθνικιστικά και τοπικιστικά.

Όσον αφορά στο θέμα του έργου της Εκκλησίας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, ο π.Θερμός,  θεωρεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι κληρικοί αναδεικνύονται σε παράγοντες πρωτογενούς πρόληψης αφού συμπαραστέκονται στους ενορίτες τους- και όχι μόνο- από την πληρωμή λογαριασμών και το φαγητό έως την ψυχολογική υποστήριξη σε οικογενειακά και προσωπικά ζητήματα.

 

Μοιράσου το άρθρο: