Το βραβείο Best Creative Documentary απέσπασε το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ μεγάλης διάρκειας «Σκιά στην ψυχή» στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λονδίνο. Πρόκειται για μια ιστορία τεκμηρίωσης που εστιάζει στην καθημερινότητα και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες της Ανταλλαγής και στις δύο πλευρές του Αιγαίου τον πρώτο καιρό εγκατάστασης στις νέες πατρίδες.

Το σενάριο και η δημοσιογραφική έρευνα ανήκει στον Θωμά Σίδερη, τη σκηνοθετική επιμέλεια έκαναν οι Μάριος Πολυζωγόπουλος και Δημήτρης Πλιάγκος, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας ντύνει η μουσική του Τούρκου συνθέτη Τζενγκίζ Ονουράλ. Στο ρόλο του ερευνητή που ξετυλίγει το νήμα της ιστορίας και «δένει» τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών των γεγονότων ο ηθοποιός Ακύλας Καραζήσης.

FINAL-POSTER-732x1024Οι δραματοποιημένες σκηνές μάς μεταφέρουν στο χρόνο – Τον κεντρικό ρόλο του ερευνητή έχει ο Ακύλλας Καραζήσης

Το φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 21 Μαΐου, ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων «Οδυσσέας» παρουσία του προξένου της Ελλάδας στο Λονδίνο Σωτήρη Δεμέστιχα, και του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο Αλέξη Γεωργιάδη.

Στην τελετή, την οποία παρουσίασε ο δημοσιογράφος Θανάσης Γκαβός, παρευρέθησαν –μεταξύ άλλων– σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, παραγωγοί και ποιητές από την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Κύπρο, καθώς και δημοσιογράφοι, φίλοι και συνεργάτες του φεστιβάλ. Η τελετή συνοδεύτηκε από περφόρμανς, που περιλάμβαναν μουσικές, σκηνικές και χορευτικές δράσεις, αλλά και απαγγελία ποίησης.

Το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λονδίνο ξεχωρίζει για την υψηλή ποιότητα των ταινιών που λαμβάνουν μέρος, και επιβραβεύει την προσπάθεια των Ελλήνων δημιουργών μέσα σε ένα αντίξοο περιβάλλον. Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο, εναλλακτικό, προοδευτικό και δημιουργικό θεσμό που συνεχίζει να στηρίζει τη δημιουργική πλευρά της Ελλάδας στο εξωτερικό, και δεν ξεχνά το στόχο του: να είναι το διεθνές σημείο συνάντησης για το σύγχρονο ελληνικό φιλμ από όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ, παρουσιάστηκε η νέα πρωτοβουλία για την προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα, η υπηρεσία Filming in Greece.

Σχετική είδηση: «Σκιά στην ψυχή» – YUREKTEKI GOLGE στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Μοιράσου το άρθρο: