Συνεχείς επισκέψεις σχολείων στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου

Με στόχο τη διάσωση της ιστορικής μνήμης συνεχίζονται με επιτυχία οι επισκέψεις σχολείων στο Δίστομο και ειδικά στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού.

Η συγκίνηση περίσσεψε  στις αίθουσες του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου όταν τις προάλλες επισκέφθηκε την μαρτυρική κωμόπολη της Βοιωτίας το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου- μαθητές, δάσκαλοι και γονείς!
Δεν ήταν μόνο η απόσταση που διήνυσαν για να έρθουν από το Ιόνιο Πέλαγος, στο Δίστομο για να γνωρίσουν το Μαυσωλείο και το Μουσειο Θυματων Ναζισμού που καθιστά ξεχωριστή την εκδρομή αυτή.

Ήταν και το περιεχόμενο που, όπως μας εξήγησε ο δάσκαλος επικεφαλής της εκδρομής, έδωσαν στο πρόγραμμά τους, περιλαμβάνοντας
–  Την Αρχαιότητα , μέσα από την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών,
–  Την Νεώτερη ιστορία , μέσα από την επίσκεψη- βιωματική εμπειρία στο χώρο της Σφαγής του Διστόμου  το 1944, αλλά και,
–  Την εμπειρία μιας τεχνολογικής εφαρμογής και γνώσης, μέσα από την επίσκεψη στο Μεταλλευτικό Πάρκο Vagonetto Φωκίδας,όπου ”βάδισαν” στα χνάρια των μεταλλωρύχων!

“Ήταν κάτι που δεν το ήξερα- δεν ήξερα ότι σκότωσαν τόσα μωρά και μαθητές στο Δίστομο…”, είπε ένας από τους μαθητές- κομπιάζοντας από την συγκίνηση. Καθηλωμένοι όλοι, μαθητές δάσκαλοι και γονείς, παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ – δεν ήταν ένας και δυο αυτοί που σκούπιζαν τα δάκρυα μεσα στο σκοτάδι από τις μαρτυρίες των επιζώντων…

Συνεχείς επισκέψεις σχολείων στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού ΔιστόμουΜε δέος είδαν τις φωτογραφίες των 228 σφαγισθέντων και των 57 παιδιών μέχρι 17 χρονών που ήταν ανάμεσά τους…’Η την τεράστια φωτογραφία της
 Μαρίας Παντίσκα– σύμβολο της απόγνωσης όσων επέζησαν- μια φωτογραφία του LIFE από το 1944,που κάνει τον γύρο του κόσμου…
Εχει την αξία του ότι μετά την ξενάγηση, γονείς – που είδαν την πινακίδα ”Πλατεία Γιάννη Σταμούλη” στον τοίχο του Μουσείου- ρώτησαν για τις εξελίξεις όσον αφορά το νομικό μέρος της διεκδίκησης των αποζημιώσεων από την Γερμανία. Ένα στοιχείο που δείχνει ότι το αίτημα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση είναι ζωντανό στην κοινωνία.

4ο Γυμνάσιο Θήβας

“Συγκλονίστηκα! Και εγώ και οι μαθητές- όλοι μας! Δεν χωράνε στο μυαλό σου αυτά που συνέβησαν στην Σφαγή του Διστόμου…Φοβερά, απάνθρωπα πράγματα. Βαρβαρότητα…”.
Η φιλόλογος Άρτεμις Ντίνου είναι η επικεφαλής της εκπαιδευτικής εκδρομής του 4ου Γυμνασίου Θήβας στο Μουσειο Θυματων Ναζισμού Διστόμου- ένα από τα Σχολεία  που από διάφορα μέρη της Ελλάδας επισκέπτονται το Διστομο- το Μαυσωλείο και το Μουσειο-  είτε  με μοναδικό προορισμό την Μαρτυρική κωμόπολη της Βοιωτίας είτε στο πλαίσιο ”πακέτου” με  τους Δελφούς ή τον Όσιο Λουκά, ”την Αγιά Σοφιά της Ελλάδας”, που είναι ακριβώς διπλά.

Τόσο οι 49 μαθητές και μαθήτριες της Β’ Γυμνασίου από την Θήβα όσο και οι καθηγήτριες  – η κ Ντίνου, η κ. Δήμητρα Βάλιου, της Αγγλικής Φιλολογίας και η κ. Καλλιόπη Ζιώγου, της Θεολογίας – βαδίζουν σιωπηλές και προβληματισμένες προς το πουλμαν μετά την περιήγηση-προσκύνημα στο Μουσειο.

Συνεχείς επισκέψεις σχολείων στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού ΔιστόμουΗ βιωματική γνώση ”δένει” τόπους και ανθρώπους

Η κ Ντίνου σπεύδει να εξηγήσει ότι παρόλο που με τις βαρβαρότητες των Ναζί είναι ”εξοικειωμένη”, έχει συγκλονιστεί από την Σφαγή του Διστόμου: “Είμαι από το Πήλιο, κοντά από την μαρτυρική Δράκεια και ξέρω”, λεει και κομπιάζει … Ξέρει, έχει βιώσει από τις αφηγήσεις κοντοχωριανών, ότι στην Δράκεια τον Δεκέμβρη του 1943 οι Γερμανοι εκτέλεσαν, πέντε- πέντε, 118 κατοίκους του χωριού και το αίμα τους κοκκίνισε το νερό στο ρέμα του χωριού…. “Αλλά εδώ…Τι να πω…Απίστευτα… μαζικό έγκλημα, θηριωδία..”. Δίπλα της, βουρκωμένες μαθήτριες…Δάκρυα από τα παιδιά της Θήβας, για τα 57 παιδιά του Διστόμου που ήταν μεταξύ των 228 σφαγιασθέντων: Η βιωματική γνώση και η μνήμη ”δένουν” πλέον τους δυο τόπους που δεν απέχουν ούτε 70 χιλιόμετρα…

Οι ίδιες σκηνές, οι ίδιες εντυπώσεις με τους μαθητές και του εκπαιδευτικούς της Θήβας διαδραματίζονται στις αίθουσες ή στο προαύλιο του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου και από επισκέπτες άλλων Σχολείων  από Αθήνα, Στερεά, Θεσσαλία κ.ά., στρατιωτικών Σχολών, Πολιτιστικών φορέων, ΚΑΠΗ, συνδικάτων, κ.ά. που λόγω εποχής είναι πάρα πολλοί- συνολικά 12.000 επισκέπτες το έτος. Τις προάλλες επισκέφθηκαν το Μουσειο Θυματων Ναζισμού, μεταξύ άλλων φορέων,  τα παιδιά του Σχολείου Ειδικής Αγωγής που εδρεύει στην Χαιρώνεια. Ήταν μια ξεχωριστή δραστηριότητα που είχαν φροντίσει πολύ οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου.

 “Να υπάρξει σύσταση από το Υπ. Παιδείας”

”Θα ενημερώσω και τις άλλες τάξεις να έρθουν. Και όχι μόνο αυτό, θα μιλήσω και με τα άλλα Γυμνάσια και Λύκεια της Θήβας και γενικά της περιοχής να επισκεφθούν το Διστομο. Είναι βιωματική εμπειρία”  λένε οι καθηγήτριες από το 4ο Γυμνάσιο Θήβας. ‘‘Θα αναρτήσουμε και τις εντυπώσεις των μαθητών με φωτογραφίες και στο site του σχολείου μας” προσθέτουν, καθώς μαθητές και μαθήτριες έβγαλαν πολλές φωτογραφίες.. Το ίδιο εντυπωσιασμενοι φεύγουν τα παιδιά της ειδικής Αγωγής και οι συνοδοί τους: ”Το μήνυμα πρέπει να περάσει παντού” λένε. Μια άλλη καθηγήτρια που συμμετείχε σε σεμινάριο στο Μουσειο τόνισε ότι η επίσκεψη στο Μουσειο Δίστομου πρέπει να υποδειχθεί στους Διευθυντές με σύσταση, ακόμα και από το Υπουργείο Παιδείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος