Τηλεμαχία α λα Βρετανικά (ανταπόκριση-video)

Τηλεμαχία α λα Βρετανικά (ανταπόκριση-video)της Ευδοξίας Λυμπέρη ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Βρετανία

Δέκα μέρες πριν απο τις πιο κρίσιμες εκλογές για τουλάχιστον 50 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αρχηγοί των δυο μεγάλων κομμάτων, Τερέζα Μέι και Τζέρεμι Κόρμπιν, “συγκρούστηκαν” εν παραλλήλω και όχι αντιμέτωποι παρόντος κοινού σε κοινή εκλογική εκπομπή του Sky News και του Channell 4.

Ντιμπέιτ και ασφάλεια

Τηλεμαχία α λα Βρετανικά (ανταπόκριση-video)
Φωτο: Ευδοξία Λυμπέρη

Μεγαλύτερη εντύπωση έκανε η αστυνόμευση και η ασφάλεια προκειμένου να μπω στις εγκαταστάσεις του Sky News όπου θα παρακολουθούσα μαζί με άλλους δημοσιογράφους το ντιμπέιτ των δυο μονομάχων για το Νο10, την πρωθυπουργική έδρα της Βρετανίας. Παρόλο που το όνομα μου ήταν σε λίστα και πέρασα από το κουβούκλιο των δημοσιογράφων για έλεγχο, μου φόρεσαν μία πορτοκαλιά ετικέτα στον καρπό και με συνόδευσαν μέχρι τον συγκεριμένο χώρο. Ακόμη και εκεί, τρεις διαφορετικοί φρουροί με σταμάτησαν για να ελέγξουν την ετικέτα εισόδου στο χέρι μου.
Περιπολικά ήταν σταθευμένα και πεζοί αστυνομικοί περιπολούσαν στον εξωτερικό χώρο.

Μετά ήταν όλα γνώριμα. Κάμερες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, και μέσα στο ειδικό δωμάτιο τεράστιες τηλεοράσεις τοίχου γύρω γύρω, υπολογιστές και δημοσιογράφοι από όλα τα μέσα.

Τηλεμαχία α λα Βρετανικά (ανταπόκριση-video)
Φωτο: Ευδοξία Λυμπέρη

Γέλια και καγχασμοί από τους συναδέλφους όταν ο βετεράνος δημοσιογράφος Τζέρεμι Πάξμαν δεν άφηνε τον Τζέρεμι Κόρμπιν να απαντήσει και τον διέκοπτε συνεχώς, ή όταν η Τερέζα Μέι δεν έδινε συγκεκριμένο αριθμό αστυνομικών που θα προσληφθούν για να αντιμετωπίσουν τον επαυξημένο κίνδυνο στην ασφάλεια των πολιτών μετά και από τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα, ήταν οι σχεδόν μοναδικοί ήχοι που διέκοπταν τους ήχους από τα πληκτρολόγια και το κλικ μιας φωτογραφικής κάμερας δίπλα μου.

Κρίσιμες εκλογές

Δέκα μέρες πριν απο τις πιο κρίσιμες εκλογές για τουλάχιστον 50 χρόνια στο ΗΒ οι αρχηγοί των δυο μεγάλων κομμάτων “συγκρούστηκαν” εν παραλλήλω και όχι αντιμέτωποι παρόντος κοινού σε κοινή εκλογική εκπομπή του Sky News και του Channell 4. Δεν ήταν το ντιμπέιτ, ή τηλεμαχία κατά το ελληνικότερο, που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Η Τερέζα Μέι αρνιόταν κατηγορηματικά να συμμετέχει σε κατά μέτωπο διάλογο με τον πολιτικό της αντίπαλο.

Τηλεμαχία α λα Βρετανικά (ανταπόκριση-video)
(Stefan Rousseau/ Pool Photo via AP)

Έτσι οι δυο αρχηγοί, πρώτα ο Τζέρεμι Κόρμπιν και μετά η Τερέζα Μέι, αντιμετώπισαν το κοινό σε μια σειρά από ερωτήσεις για κρίσιμα ζητήματα, στα οποία προσπάθησαν να ξεκαθαρίσουν τις πολιτικές τους και κυρίως να πείσουν τους πολίτες να τους ψηφίσουν.

Το κοινό αποτελούνταν από ψηφοφόρους του Συντηρητικού κόμματος, του Εργατικού κόμματος και αναποφάσιστους, ενώ η σειρά των συνεντεύξεων αποφασίστηκε με την ρίψη νομίσματος. Κατόπιν, Κόρμπιν και Μέι αντιμετώπισαν ένας ένας ξεχωριστά τον Τζέρεμι Πάξμαν βετεράνο δημοσιογράφο και διάσημο για τις σκληρές ερωτήσεις και την επιθετική πίεση που ασκεί στους καλεσμένους του.

Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ κυριάρχησε όπως αναμενόταν με τον Τζέρεμι Κόρμπιν να ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα του δέχεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και προσανατολίζεται στη καλύτερη δυνατή συμφωνία: “θα διαπραγματευτούμε”, είπε “την πρόσβαση μας στην ενιαία αγορά. Θα υπάρξει συμφωνία”.

Από την άλλη πλευρά, η Τερέζα Μέι δυσκολεύτηκε όταν ο Πάξμαν την ρωτούσε επανειλημμένως εάν άλλαξε γνώμη καθώς υποστήριζε την παραμονή στην ΕΕ, ενώ τώρα ηγείται της εξόδου. Η Βρετανή πρωθυπουργός επέμεινε ότι θα πραγματοποιήσει αυτό που ψήφισαν οι πολίτες και θα διαπραγματευτεί τους όρους, αλλά εάν η τελική συμφωνία κριθεί κακή, τότε είναι έτοιμη να φύγει χωρίς καμμία συμφωνία.
Ο δημοσιογράφος ανέφερε τις άλλες αλλαγές που υιοθέτησε η Μέι, τις “στροφές 180 μοιρών” που έκανε στο μανιφέστο της μετά από την απόρριψη των πολιτών για τον “φόρο της άνοιας”, όπως ονομάστηκε η φορολόγηση των ασθενών τρίτης ηλικίας άμεσα από τους επικριτές της.

Τότε ο Πάξμαν εκστόμισε μία από τις φράσεις της βραδιάς που ξεσήκωσαν το κοινό παρομοιάζοντας την Βρετανή πρωθυπουργό με «ένα φουσκωτό που καταρρέει με το πρώτο σημάδι πυροβολισμού».

Προτεραιότητα η Ασφάλεια

Το κυρίαρχο θέμα και με τις πληγές νωπές ακόμη από τα τρομοκρατικά χτυπήματα των τελευταίων δύο μηνών στη Βρετανία, ήταν η ασφάλεια.

Τηλεμαχία α λα Βρετανικά (ανταπόκριση-video)
(Stefan Rousseau/ Pool Photo via AP)

Η Τερέζα Μέι μετά και από την βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ δέχτηκε σκληρή κριτική για τις περικοπές στην αστυνομία που είχε κάνει ενώ ήταν Υπουργός Εσωτερικών. Ωστόσο και σε ερώτηση που δέχτηκε από το κοινό αδυνατούσε να δώσει συγκεκριμένο αριθμό αύξησης των αστυνομικών δυνάμεων καθώς το μανιφέστο της δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.

Ο Κόρμπιν ήταν πιο σαφής σε αυτό καθώς το μανιφέστο του προβλέπει την πρόσληψη δέκα χιλιάδων αστυνομικών.
Ωστόσο το δικό του ευαίσθητο σημείο ήταν η άρνηση του να απαντήσει στην ερώτηση ως “υποθετική”, εάν θα έδινε εντολή να χτυπηθεί με μη επανδρωμένο όχημα (drone) κάποιος διαβόητος τρομοκράτης όπως ο τζιχάντι Τζον ή κατά κόσμον Μοχάμεντ Εμουάζι.

Τηλεμαχία α λα Βρετανικά (ανταπόκριση-video)
(Stefan Rousseau/ Pool Photo via AP)

Επιπλέον ρωτήθηκε για όλα τα θέματα, για τα οποία αγωνιζόταν στην πολιτική του καριέρα και απουσιάζουν από το μανιφέστο των Εργατικών, όπως ο πυρηνικός αφοπλισμός και η κατάργηση της μοναρχίας για να δώσει την απάντηση “δεν είμαι δικτάτορας, δουλεύουμε συλλογικά στο κόμμα”.

Ο νικητής είναι…

Μπορεί ο Τζέρεμι Κόρμπιν να δέχτηκε τα περισσότερα θετικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά καθαρός νικητής δεν βγήκε κανείς από αυτή την τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο πιθανών πρωθυπουργών την 9η Ιουνίου. Ο μεν Κόρμπιν δεν φαίνεται να πείθει για την παρελθοντική του στάση με τον ΙΡΑ και γενικότερα τον αντιμιλιταρισμό του, και η Μέι πληρώνει την δυσαρέσκεια από τα χρόνια λιτότητας που υποβάθμισαν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και το Κράτος Πρόνοιας.

Πάντως, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων έχει μειωθεί σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Survation από 14 μονάδες που ήταν πριν τρεις μήνες στις έξι μονάδες τώρα: Συτηρητικοί 43%, Εργατικοί 37%, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 8% και Κόμμα Ανεξαρτησίας 4%.

Σε ερώτηση μας εάν το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στηρίξει μία κυβέρνηση συνεργασίας με το Εργατικό κόμμα και με πρωθυπουργό τον Τζέρεμι Κόρμπιν ο πρώην υπουργός για την επιχειρηματικότητα Βινς Κέιμπλ μας είπε κατηγορηματικά “όχι, ούτε τους Συντηρητικούς θα στηρίξουμε ούτε και τους Εργατικούς. Έχουμε το δικό μας ανεξάρτητο πρόγραμμα”.

Καθόλου παράξενο βέβαια καθώς είδαν το κόμμα τους να βουλιάζει αφότου συμμετείχαν στην κυβέρνηση συνεργασίας το 2010 με πρωθυπουργό τον Ντέιβιντ Κάμερον.
Σε κάθε περίπτωση, οι κρίσιμες εκλογές της 8ης Ιουνίου όχι μόνο θα οδηγήσουν το ΗΒ εκτός ΕΕ αλλά θα διαμορφώσουν μία νέα πραγματικότητα για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: ΕΡΤ
Φωτο: Ευδοξία Λυμπέρη, AP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος