Εγκαινιάζεται το ερχόμενο Σάββατο 9 Ιανουαρίου, στις 2μ.μ. η έκθεση του γνωστού ζωγράφου, καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, Παύλου Σάμιου με την οποία ξεκινά η  νέα χρονιά στο χώρο τέχνης ΄΄δ΄΄ (Χατζηαργύρη 4-Ιάσονος,  Βόλος).Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7 Φεβρουαρίου 2016.

Στο σύνολο των έργων που θα παρουσιάσει ο καταξιωμένος καλλιτέχνης, ενδεικτικά της πιο πρόσφατης δημιουργίας του, κυριαρχεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το υγρό στοιχείο, λατρεμένο θέμα στις εικαστικές του συνθέσεις. Μέσα από τα παράθυρα του παραδοσιακού καφενείου ή μέσα από τη συνομιλία της παρέας δίπλα στη θάλασσα με τις βάρκες, θα βαδίσουμε με τον ζωγράφο στο δικό του εικαστικό μονοπάτι σ’ ένα μοναδικό περίπατο χρωμάτων και σχεδίων.

Ο Παύλος Σάμιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στα εργαστήρια των Νίκου Νικολάου και του Γιάννη Μόραλη. Παράλληλα οφείλει πολλά στον σπουδαίο δάσκαλό του Γιάννη Τσαρούχη. Από το 1978 έως το 1992 έζησε και εργάστηκε στο Παρίσι όπου εξέθετε σε γνωστή γκαλερί. Έχει πραγματοποιήσει 65 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει λάβει μέρος σε σημαντικές ομαδικές εντός και εκτός Ελλάδας. Επίσης έχει ζωγραφίσει με την τεχνική του fresco-πολλές μικρές εκκλησίες. Από το 2000 δίδαξε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήριο παραδοσιακής ζωγραφικής fresco-βυζαντινές εικόνες, χειρόγραφα. Πριν από έναν ακριβώς χρόνο παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς η «ζωγραφική απολογία», μεγάλη αναδρομική του έκθεση.

Η φαντασία του καλλιτέχνη συμπορεύεται με το δυνατό του χρωστήρα και διαμορφώνεται μέσω αυτού σε έργα μοναδικά, αδιάψευστους μάρτυρες της δημιουργικής ικανότητας του εξαίρετου έλληνα δημιουργού.Με ένα δικό του μοναδικό τρόπο και βάζοντας σε κάθε περίπτωση την προσωπική του σφραγίδα ο ζωγράφος, μας κάνει κοινωνούς άλλοτε της μαγείας της δύναμης και της ηρεμίας της φύσης, άλλοτε της εκφραστικότητας και του πάθους της ανθρώπινης μορφής και… η θάλασσα παντού σχεδόν μέσα στο έργο, βασικό σημείο αναφοράς του.

Με το σημαντικό έργο του Παύλου Σάμιου έχουν ασχοληθεί με πολλές αναφορές και εγκωμιαστικά σχόλια Έλληνες και ξένοι ιστορικοί Τέχνης. Η καλλιτεχνική πράγματι ΄΄συνομιλία΄΄ του Σάμιου με το παρελθόν και κυρίως το κατόρθωμα της απόλυτης ΄΄σύζευξης΄΄ και της αθόρυβης, της σχεδόν φυσικής, ένταξης των έργων του στο καθημερινό παρόν, είναι μία από τις ειδοποιούς διαφορές που προσδίδουν στο συγκεκριμένο δημιουργό το ξεχωριστό βήμα στο χώρο της σύγχρονης ζωγραφικής τέχνης.

 

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: