Βόλος: Ευρεία σύσκεψη για να αποτραπεί «εθνικό έγκλημα» κατά των αγροτών

Στην κατεύθυνση να ομονοήσει ο αγροτικός κόσμος ώστε να αγωνιστεί ενάντια στην λαίλαπα που θα σημαίνει η εφαρμογή των μέτρων του νέου μνημονίου, κινήθηκε η συνάντηση 60 εκπροσώπων από 27 Αγροτικές και Συνεταιριστικές Οργανώσεις της χώρας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στα γραφεία της ΕΑΣ Βόλου, με την συμμετοχή και του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτου Καραμίχα. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσθηκε ομόφωνα, η πραγματοποίηση σύσκεψης όλων των Αγροτικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων, στην Αθήνα, την Τρίτη 11 Αυγούστου, προκειμένου να χαραχθεί κοινή και συντονισμένη δράση και κοινό συνδικαλιστικό πλαίσιο. Επίσης, αποφασίστηκε η σύσταση Εθνικής Συνδικαλιστικής Επιτροπής προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει τα δύσκολα προβλήματα που υπάρχουν.
Η σημερινή συνάντηση κινήθηκε σε δύο άξονες: ο ένας γύρω από τα φορολογικά μέτρα που προωθούνται και οδηγούν τον αγροτικό κόσμο σε αφανισμό και ο άλλος γύρω το θέμα της εκπροσώπησης των αγροτών, καθώς, όπως επισημάνθηκε, η πολιτεία απαξιώνει τον κλάδο και δεν συνομιλεί καθαρά με το θεσμικό όργανο του συνεταιριστικού κινήματος.
Για το γεγονός ότι το ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο των αγροτών, η ΠΑΣΕΓΕΣ, δεν έχει την αίγλη που θα έπρεπε, ο πρόεδρος της Οργάνωσης, κ. Καραμίχας τόνισε ότι υπεύθυνο είναι το ίδιο το συνεταιριστικό κίνημα που έδωσε το δικαίωμα στο πολιτικό σύστημα και κυρίως, στα κατεστημένα και τα συμφέροντα να πολεμάνε τους συνεταιρισμούς και τους αγρότες. Στις ευθύνες του συνδικαλιστικού κινήματος των αγροτών αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, κ. Νικήτας Πρίντζος, ο οποίος τόνισε – μεταξύ άλλων – πως «το συνδικαλιστικό κίνημα έχει τελειώσει στην Ελλάδα ενώ το συνεταιριστικό κίνημα καταρρέει» με ευθύνη των ιδίων.
Ο κ. Πρίντζος έκανε εξάλλου, λόγο για τέλεσης εθνικού εγκλήματος, αν τελικά ψηφιστούν τα μέτρα για τους αγρότες, οι οποίοι – όπως είπε – δεν προσπαθούν πια, για κάτι καλύτερο αλλά για να επιβιώσουν.
Αυτό επισήμανε και ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά, πως το κόστος καλλιέργειας που θα προκύψει, αν εφαρμοστούν τα μέτρα, θα ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν το συνολικό ετήσιο αγροτικό εισόδημα (μαζί με τις επιδοτήσεις) είναι 10 δισεκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι απομένει μόλις 1,8 δις για φορολόγηση.
Από την πλευρά του, ο κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος, πρόεδρος της νέας Ένωσης Λάρισας, τόνισε πως οι αγρότες θα προβούν σε πολλές κινήσεις και σε πολλά μέτωπα, σε όλη την Ελλάδα, ώστε τον Οκτώβριο – οπότε αναμένεται η κατάθεση του αγροτικού φορολογικού νομοσχεδίου – όλοι μαζί να αντιμετωπίσουν την ταφόπλακα που θέλουν να βάλουν κάποιοι στα αγροτικά προϊόντα.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης, κ. Νίκος Σκοπιανός εξέφρασε την άποψη ότι η κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα είναι χειρότερη από ό,τι στην Κεντρική, καθώς εκεί λείπουν τα εργοστάσια που θα μπορούσαν να επεξεργαστούν προϊόντα άλλου τύπου, με συνέπεια να υπάρχει ουσιαστικά, μονοκαλλιέργεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος