Η ΕΡΤ3 μεταδίδει απευθείας τη Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, στις 10 το πρωί, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος για έκτη συνεχή χρονιά θα βρεθεί στο Ορος Μελά της Ματσούκας, στα βήματα των Βαρνάβα και Σωφρονίου, πρώτων κτητόρων της Ιεράς Μονής.

Νωρίτερα, στις 8 το πρωί, σε απευθείας σύνδεση με το Βέρμιο Ημαθίας, μεταδίδει τη Θεία Λειτουργία στη Νέα Μονή Παναγίας Σουμελά, όπου φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας διά χειρός του Ευαγγελιστή Λουκά, στην καθιερωμένη ετήσια συνάθροιση των Ποντίων στα υψώματα της Καστανιάς.

Επιπλέον, την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015, στις 18:00, μεταδίδει τον Εσπερινό από το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, ενόψει των πανηγυρικών εκδηλώσεων του Δεκαπενταύγουστου.

Εκατοντάδες προσκυνητές από την Ελλάδα και από κάθε γωνιά της γης θα παρευρεθούν για μια ακόμα φορά στη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, το «Πάσχα του Καλοκαιριού», στα χώματα του Πόντου, τονίζοντας τους ακατάλυτους δεσμούς των Ποντίων με τη Θεομήτορα και την ιστορική τους κοιτίδα.

Η δημοσιογραφική επιμέλεια-περιγραφή είναι του Γιώργου Γεωργιάδη και τα ρεπορτάζ επιμελείται η Χριστίνα Συμεωνίδου.

Υπενθυμίζουμε ότι τρίτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης είχε μεταδώσει το 2010, την ίδια ημέρα, την πρώτη Θεία Λειτουργία μετά το 1922 στο ιστορικό μοναστήρι, το οποίο για όλο αυτό το διάστημα λειτουργούσε ως μουσείο, δίνοντας το «παρών» στην ιστορική αυτή εξέλιξη για την αναγέννηση της λειτουργικής ζωής του μοναστηριού-συμβόλου του Ποντιακού Ελληνισμού. Έκτοτε μετέδιδε κάθε χρόνο την ίδια ημέρα τη Θεία Λειτουργία από την Τραπεζούντα έως το 2013.

Μοιράσου το άρθρο: