“‘Έλληνες Συνθέτες”: Ο Σταύρος Κουγιουμτζής στη Φωνή της Ελλάδας

Στον συνθέτη με τη γλυκιά μελωδική μελαγχολία στα τραγούδια του που αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν όσο λίγα, τον Σταύρο Κουγιουμτζή, είναι αφιερωμένη η εκπομπή “Έλληνες Συνθέτες”, που επιμελείται και παρουσιάζει ο Άγγελος Σταθόπουλος από τη Φωνή της Ελλάδας την Κυριακή 29 Μαϊου, στις 6 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας.

Δεκάδες υπέροχα τραγούδια με τις φωνές των Νταλάρα, Αλεξίου, Καλατζή, Μητροπάνου, Μοσχολιού, Καλογιάννη και άλλων πολλών σημαντικών ερμηνευτών, μας συντρόφευσαν από την πρώτη στιγμή.

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής με καταγωγή από τη Μικρά Ασία γεννήθηκε το 1932 στη Θεσσαλονίκη. Με τη μουσική ήρθε σε επαφή σε ηλικία 15 ετών οπότε κι άρχισε τις σπουδές του στη Σχολή πιάνου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Το 1952, για λόγους βιοπορισμού, αρχίζει να εργάζεται ως πιανίστας σε νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης. Το πρώτο του τραγούδι είχε τίτλο ‘Περιστεράκι’ και το έγραψε το 1960 με το οποίο συμμετείχε στο Φεστιβάλ του ΕΙΡ, με ερμηνεύτρια τη Ζωή Κουρούκλη.

Γράφει την επιτυχία ‘Μη μου θυμώνεις μάτια μου’, που ερμηνεύει αρχικά η Χορωδία Φ.Ε.Μ. και στη συνέχεια ο Γιάννης Πουλόπουλος, όπως και το ‘Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά’ και ξεκινά συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της τότε μουσικής σκηνής όπως η Καίτη Χωματά και ο Γιάννης Βογιατζής. Το 1966 εμφανίστηκε και στο χώρο του θεάτρου, γράφοντας μουσική για το ‘Το ταξίδι’ του Γιώργου Θεμελή στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, σε σκηνοθεσία Ευγένιου Σπαθάρη.

Το 1967 μετακομίζει στην Αθήνα για να συνεργαστεί με τη δισκογραφική εταιρεία ΜΙΝΟΣ και με τους τότε ανερχόμενους τραγουδιστές Γιώργο Νταλάρα, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννη Καλατζή και Βίκυ Μοσχολιού. Αυτή την περίοδο έγραψε τα σημαντικότερα τραγούδια της σταδιοδρομίας του, ‘Πού ‘ναι τα χρόνια’, ‘Κάπου νυχτώνει’, ‘Όλα καλά κι όλα ωραία’, και ‘Ο ουρανός φεύγει βαρύς’. Αν και στιχουργός ο ίδιος, συνεργάστηκε με σπουδαίους στιχουργούς όπως ο Μάνος Ελευθερίου, Κ. Βίρβος, Σ. Τσώτου, Μ. Μπουρμπούλη, Λευτέρη Παπαδόπουλο και ποιητές σαν τον Γ, Θέμελη, Ντ. Χριστιανόπουλος, και Κώστα Βάρναλη.

Τέλη της δεκαετίας του ’80 επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη σταματώντας ηθελημένα να γράφει και επιστρέφει 11 χρόνια μετά . κατόπιν προτροπής του Γιώργου Νταλάρα,  το 1998, με κομμάτια βασισμένα στη βυζαντινή υμνογραφία, που παρουσιάστηκαν και ηχογραφήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής, με τον Γ. Νταλάρα, την Αιμ. Κουγουμτζή και χορωδία, με τον τίτλο «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων».. Η τελευταία του δισκογραφική παρουσία το 2001 ήταν το «‘Έβρεχε ο κόσμος» με 11 τραγούδια που έγραψε για την κόρη του, Μαρία Κουγιουμτζή και το Γιώργο Χριστοδούλου.

«Θα ‘ταν 12 του Μάρτη» έλεγε ένα από τα ωραιότερα τραγούδια που είχε συνθέσει ο Σταύρος Κουγιουμτζής σε στίχους του Μιχάλη Μπουρμπούλη. Και η μοίρα το έφερε να «φύγει» στις 12 του Μάρτη του 2005 στα 73 του χρόνια από ανακοπή καρδιάς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος