Η ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου συνθέτη και στιχουργού Κώστα Βίρβου προβάλει την Παρασκευή 7 Αυγούστου στις 20:00 μέσα από την συχνότητα της ΕΡΤ2 την εκπομπή Νυχτερινός επισκέπτης «Κώστας Βίρβος, μια ζωή τραγούδια», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου 1994.

«Ένα από τα μεγάλα κλαδιά στο δέντρο της ελληνικής μουσικής» είχε χαρακτηρίσει ο Μίκης Θεοδωράκης τον Κώστα Βίρβο, που έφυγε από κοντά μας στις 6 Αυγούστου 2015, σε ηλικία 89 χρόνων. «Της Γερακίνας ο γιος» μας χάρισε 2.500 τραγούδια και άπειρες συγκινήσεις. Τραγούδια λαϊκά, ρεμπέτικα, έντεχνα, πολιτικά στα οποία καθρεφτίζονται οι χαρές και οι πίκρες του Έλληνα. Τραγούδια για την ξενιτιά και την μετανάστευση, τον πόνο του εργάτη, την μοίρα των ανθρώπων της συνοικίας.

Στην εκπομπή-αφιέρωμα, ο  δημοσιογράφος Άρης Σκιαδόπουλος συνομιλεί με τον Κώστα Βίρβο στο γραφείο του. Ο σπουδαίος συνθέτης και στιχουργός, αναφέρεται στην εκμετάλλευσή του από τις δισκογραφικές εταιρείες, παραδέχεται ότι έχει μετανιώσει για τα 400 από τα 2. 500 τραγούδια που έχει γράψει, τονίζει ότι η ελληνική μουσική είναι η καλύτερη παγκοσμίως, μιλάει για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Ελλήνων τα οποία αναδύονται μέσα από τη μουσική, στην οποία έχει καταγραφεί η ιστορία του ελληνισμού, ενώ δεν παραλείπει να σημειώσει την ποιοτική πτώση της νεοελληνικής μουσικής.

Επίσης, δεν παραλείπει να αναφερθεί στον τόπο καταγωγής του, στην οικογένειά του, στα παιδικά του χρόνια, στις συνθήκες διαμόρφωσης της αριστερής πολιτικής του ιδεολογίας και τονίζει τη συνεργασία του με σημαντικούς εκπροσώπους του ελληνικού πενταγράμμου.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εκπομπής ερμηνεύουν τραγούδια του δημοφιλείς τραγουδιστές όπως οι Μανώλης Μητσιάς, Σωτηρία Μπέλλου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης και Γιάννης Καλατζής.

Μοιράσου το άρθρο: