«Close up» – Νέα σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2

«Γιάννης Καστρίτσης: Ο άνθρωπος και ο ίσκιος του» είναι ο τίτλος του 1ου επεισοδίου της νέας σειράς δημιουργικών ντοκιμαντέρ «CLOSE UP» που μεταδίδει η ΕΡΤ2, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 20:00.

«Close up» – Νέα σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2

Ο Γιάννης Καστρίτσης γεννήθηκε το 1960 στη Δάφνη Ευρυτανίας. Σπούδασε ζωγραφική στην Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης από το 1985 έως το 1990 στο εργαστήριο του Βαγγέλη Δημητρέα. Συνέχισε τις σπουδές του στο μεταπτυχιακό τμήμα του Brooklyn College της Νέας Υόρκης από το 1990 έως και το 1993. Παράλληλα με τη ζωγραφική ασχολείται με τη φωτογραφία και τη γλυπτική. Από το 1997 διδάσκει ζωγραφική στο ΤΕΙ Αθηνών, Τμήμα Γραφιστικής και από το 2007 στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας.
Έχει εκδώσει τους προσωπικούς καταλόγους: «Ο Κόσμος των πραγμάτων» (2004), «Στη μεγάλη Λακκούβα» (2006), «Ο άνθρωπος και ο ίσκιος του» (2010), «Η αμφιβολία του Σεζάν» (2011), «Βίων Ερμηνεία» (2012).
Το ντοκιμαντέρ είναι ένα κινηματογραφικό πορτρέτο του εικαστικού Γιάννη Καστρίτση και ταυτόχρονα ένα καθηλωτικό ταξίδι σ’ έναν πρωτογενή κόσμο εικόνων, πραγμάτων και ανθρώπινων μορφών. Ένα εικαστικό οδοιπορικό στα βουνά της Ευρυτανίας, εκεί όπου έζησαν και άφησαν τον ίσκιο τους ο Διονύσιος εκ Φουρνά, ο Φυσίκας, η Ανάστω και ο Σύντροφος…
Το ντοκιμαντέρ, εκτός από την επίσημη συμμετοχή του στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο London Greek Film Festival, έλαβε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Fine Arts Film Festival, στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ.

«Close up» – Νέα σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2

Νέα σειρά δημιουργικών ντοκιμαντέρ, που αναφέρονται στο έργο και στη ζωή Ελλήνων δημιουργών, καλλιτεχνών, επιστημόνων, αλλά και απλών ανθρώπων που συμβάλλουν -ο καθένας με το δικό του τρόπο- στη συγκρότηση της συλλογικής μας ταυτότητας.
Πέρα από πρόσωπα, παρουσιάζονται δημιουργικές συλλογικότητες και δράσεις, κοινωνικές, οικολογικές, επιστημονικές.
Τα γυρίσματα αυτής της νέας σειράς ντοκιμαντέρ, έγιναν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Η κινηματογράφηση της συνέντευξης του δημιουργού είναι η βάση κάθε ντοκιμαντέρ. Εδώ ξετυλίγεται το νήμα της διήγησης, μνήμες, εμπειρίες, πεποιθήσεις, συναισθήματα. Μια προσεκτική ανασκαφή στην καρδιά και στο πνεύμα κάθε δημιουργού. Από την επιφάνεια στο βάθος. Η κάμερα καδράρει τον άνθρωπο σε close-up, παρακολουθεί από κοντά και καταγράφει την εξομολόγηση.
Το πρόσωπο σιγά-σιγά αποκαλύπτεται, ενώ παράλληλα το έργο του παρουσιάζεται μέσα στην ιστορική του εξέλιξη. Εξηγείται η σημασία του, τοποθετείται μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι και αναδεικνύονται οι ποιότητες και η ιδιαιτερότητά του.
Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται και τα υπόλοιπα θέματα της σειράς.
Ο ποιοτικές προδιαγραφές του «Close-up» διατρέχουν όλα τα στάδια της δημιουργίας κάθε επεισοδίου: την έρευνα, το σενάριο, το γύρισμα, την τεχνική επεξεργασία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ντοκιμαντέρ της σειράς -που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα- έχουν συμμετάσχει ήδη σε αναγνωρισμένα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, κερδίζοντας διακρίσεις και βραβεία.
Το «Close up» είναι μία εξ ολοκλήρου εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους σκηνοθέτες της ΕΡΤ να εκφράσουν τις ιδέες τους, τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς τους και να προσφέρουν μια αξιόλογη σειρά ντοκιμαντέρ στο κοινό της δημόσιας Τηλεόρασης.

«Close up» – Νέα σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2

Σκηνοθεσία-σενάριο: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ευστράτιος Θεοδοσίου
Μοντάζ: Βασίλης Κουμούλας – Δημήτρης Μαυροφοράκης
Dubbing: Χρήστος Σιδηρόπουλος
Steadicam: Μίλτος Γιαννιάς
Ηχολήπτες: Δημήτρης Παλατζίδης, Βασίλης Παπαυγέρης, Κωνσταντίνος Πλατανάκης
Διεύθυνση παραγωγής: Μιχάλης Δημητρακάκος
Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος