Την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019 και ώρα 10:30, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2 έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν -σε  Α΄ τηλεοπτική μετάδοση– τα επεισόδια με τίτλο «Αμοργός» Α’ και Β’ μέρος απο τη νέα εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ «Δείπνο με τον Πλάτωνα» (Dinner with Plato), παραγωγής  White Fox A.E. 2016-2018.

Ο Πλάτωνας μάς υποδέχεται στο «Συμπόσιό» του και μαγειρεύει μαζί μας αρχαιοελληνικές συνταγές με προϊόντα που ευδοκιμούν στην ελληνική γη αιώνες τώρα.

Μας ταξιδεύει στα νησιά του Αιγαίου και στην Ηπειρωτική Ελλάδα, στην ελληνική γαστρονομία, σε γεύσεις και  αρώματα. Μέσα από την αναβίωση παραδοσιακών τρόπων μαγειρέματος και αρχαιοελληνικών συνταγών, μαθαίνουμε τις καθημερινές συνήθειες, τους μύθους και τις λατρευτικές πρακτικές των αρχαίων Ελλήνων.

Πρόσκληση σ’ ένα γευστικό ταξίδι στον χρόνο, σ’ ένα ταξίδι μύησης στην Ελλάδα του Πλάτωνα, του Σωκράτη, του Αριστοτέλη. Τα μυστικά της αρχαίας ελληνικής κουζίνας αποκαλύπτονται  σ’ ένα ξεχωριστό «Δείπνο με τον Πλάτωνα»  σε μια παραγωγή της εταιρείας White Fox.

Τι έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες; Τι έτρωγε ο Πλάτωνας;  Δοκιμάζουμε συνταγές από τα αρχαία συμπόσια, όπου το φαγητό και το κρασί έρεε άφθονο, συμμετέχουμε σε Διονυσιακή γιορτή, μοιραζόμαστε αρχαία γνώση, μαγειρεύουμε συνταγές του Αθήναιου, εστιάζουμε στην καλή τροφή, αυτή που κατά τον Ιπποκράτη αποτελούσε το φάρμακο για την καλή υγεία.

Τα μάτια μας γεμίζουν εικόνες από μέρη αγαπημένα των αρχαίων Ελλήνων. Ακρόπολη, Αρχαία Ολυμπία, Σαντορίνη, Κρήτη, Κως, Ρόδος, Αμοργός, Σίφνος, Κύθνος, Νάξος, Χίος, Ψαρά, Φολέγανδρος.

Μια πρόσκληση για ένα «Δείπνο με τον Πλάτωνα», που όλοι θα αποδεχθούμε…

Σκηνοθεσία: Aikaterini Graham, Kostas Romanos.

Σενάριο: Αναστασία Μάνου.

Παραγωγή: White Fox A.E.

 

«Αμοργός» – Μέρος 1ο & 2ο

Στο νησί του απέραντου γαλάζιου, δίπλα στα απόκρημνα βράχια της Μονής Χοζοβιώτισσας, ατενίζουμε το Αιγαίο. Επισκεπτόμαστε την Αιγιάλη και γευόμαστε χοιρινό με μυρωδικά που φυτρώνουν στις πλαγιές του νησιού, αμοργιανό καλόγερο, μια ευφάνταστη κυκλαδίτικη συνταγή, ξεροτήγανα και παραδοσιακό παστέλι.

Φθάνουμε στον ιστορικό κόλπο των Καταπόλων με τη λιτή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τις ιστορικές εκκλησίες και τις πανέμορφες παραλίες. Μαγειρεύουμε πατατάτο και φάβα «παντρεμένη».. περιπλανιόμαστε στην πλακόστρωτη «Λόζα» στην ίσως ομορφότερη Χώρα των Κυκλάδων και πίνουμε ψημένη ρακή φτιαγμένη από τους μοναχούς της Χοζοβιώτισσας.

Μοιράσου το άρθρο: