Ένα οδοιπορικό στα χωριά της Βόρειας Ηπείρου και στα δύο νεκροταφεία όπου ενταφιάστηκαν τα οστά των Ελλήνων πεσόντων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, μεταδίδει η εκπομπή «Δια Ταύτα», την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 20:55 στην ΕΡΤ3.

Μοναδικές μαρτυρίες για όσα έζησαν πριν από 78 χρόνια στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, παρουσιάζουν στην κάμερα της ΕΡΤ3 και της εκπομπής «Δια Ταύτα», οι Έλληνες στους Βουλιανάτες, τη Δερβιτσάνη, το Αργυρόκαστρο, την Κλεισούρα και τη Χειμάρρα.

Οι προετοιμασίες των Ιταλών και η εισβολή τους στην Ελλάδα. Η αντεπίθεση των Ελλήνων και υποδοχή τους από τους Έλληνες κατοίκους. Η περίθαλψη των τραυματιών και ο θάνατος. Η διαφύλαξη των οστών των νεκρών Ελλήνων στρατιωτών και η δικαίωση με τη δημιουργία των ελληνικών στρατιωτικών κοιμητηρίων, έπειτα από την πρόσφατη ελληνοαλβανική συμφωνία. Η διαμάχη και η συμφιλίωση των λαών, Ελλήνων, Αλβανών και Ιταλών, μέσα από τον πόλεμο και την ειρήνη.

Ο Χρήστος Γιαννούλης συνομιλεί με τους ανθρώπους που βίωσαν όλα αυτά τα ιστορικά γεγονότα, άρρηκτα συνδεδεμένα με μία από τις κορυφαίες στιγμές της ελληνικής Ιστορίας: το Έπος του ’40.

Ένα οδοιπορικό σε σκηνοθεσία του Σταύρου Νταή, αρχισυνταξία του Δημήτρη Αθανασόπουλου και διεύθυνση παραγωγής του Άρη Παναγιωτίδη, με την πολύτιμη συνδρομή των Παναγιώτη Μπάρκα, Αλέξανδρου Μάρκου και Διογένη Ράλλη.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί σε επανάληψη, την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018 στις 20:00.

Μοιράσου το άρθρο: