«Εποχές και συγγραφείς»: Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο

Την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, η ΕΡΤ2, με αφορμή τον θάνατο του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου, μεταδίδει μέσα από το Αρχείο της ΕΡΤ και την εκπομπή «Εποχές και συγγραφείς», ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα διανοητή.

Ο  ακαδημαϊκός  Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος  γεννήθηκε  στη Σμύρνη στις 26 Ιανουαρίου 1913  και ήταν πρωτότοκος σε σχέση με τον δίδυμο αδελφό του Αλέξανδρο, ιστορικό στη συνέχεια. Οι  γονείς,  Ιωάννης Δεσποτόπουλος  και Στέλλα Σαμούχου,  είναι καλλιεργημένοι  και ανήκουν  στη εύπορη μεσαία τάξη της Σμύρνης.

Ο  Κωνσταντίνος, όπως κι ο αδελφός του, θα  τελειώσουν το δημοτικό σχολείο  στη Σμύρνη, λίγο πριν από την Καταστροφή.  Στη  συνέχεια,  θα  βρεθούν πρόσφυγες στην Αθήνα  και θα  μεγαλώσουν με τη ζοφερή ανταύγεια στη μνήμη του πυρπολημένου μεγαλείου της γενέτειράς τους.

«Εποχές και συγγραφείς»: Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο

Μετά το Γυμνάσιο, όπου αρίστευσαν και οι δύο, ο Κωνσταντίνος  θα φοιτήσει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Εκεί, συνδέεται με τον κύκλο των νεοκαντιανών  Τσάτσου, Κανελλόπουλου, Θεοδωρακόπουλου. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών σπουδών  γνωρίζεται με τον Ελύτη, τον Σαραντάρη, τον Παλαμά και τον Σικελιανό.  Γράφει φιλολογικές μελέτες και κριτικά σημειώματα για τη λογοτεχνία.

Κατά τη διάρκεια του Πολέμου του ’40 επιστρατεύεται, φοιτά στη Στρατιωτική Σχολή Σύρου και ως ανθυπολοχαγός  θα πολεμήσει εναντίον των Γερμανών  στη Μακεδονία.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής  μετέχει στην Αντίσταση και  με την απελευθέρωση αναλαμβάνει θέση υφηγητή  στο μάθημα της έδρας «Εισαγωγή εις την Επιστήμη του Δικαίου και Φιλοσοφία του Δικαίου» με καθηγητή τον Κωνσταντίνο Τσάτσο. Η διδασκαλία του είχε  εξαιρετική επιτυχία. Κατηγορείται όμως ως κομμουνιστής απολύεται από το Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια  εξορίζεται στην Ψυτάλλεια και στην Ικαρία μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη. Ύστερα από λίγο επιστρέφει στην Αθήνα για να επιστρατευτεί  εκ νέου και να αποσταλεί στη Μακρόνησο, όπου θα υποφέρει επί τέσσερα χρόνια τα πάνδεινα. Στη Μακρόνησο θα ξανασυναντήσει τον Μίκη Θεοδωράκη,  ο οποίος φιλοξενείται στο  ντοκιμαντέρ και καταθέτει τις δικές του μνήμες από την κοινή τους ζωή.

Αλλά και μετά την επιστροφή  στην Αθήνα, η Μακρόνησος καταδιώκει τον Δεσποτόπουλο και γίνεται εμπόδιο στην πανεπιστημιακή του καριέρα. Ασχολείται επαγγελματικά με τη δικηγορία και συγγράφει φιλοσοφικά, φιλολογικά  και νομικά βιβλία. Στη συνέχεια, θα γίνει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νανσί (Nancy) της Γαλλίας και μετά τη Μεταπολίτευση καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Κατόπιν εκλέγεται ακαδημαϊκός και διατελεί υπουργός Παιδείας στις κυβερνήσεις  Γρίβα και Ζολώτα. Το 1990, ο Ενιαίος Συνασπισμός  διά του προέδρου του Χαρίλαου Φλωράκη, τον προτείνει  για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς.

Επιλογή κειμένων: Τάσος Γουδέλης.

Φωτογραφία: Γιάννης Βαλεράς, Αλέξης Γρίβας.

Ηχοληψία: Θόδωρος Ζαχαρόπουλος.

Παραγωγή: ΕΡΤ 2008.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος