Τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς, σε σχέση με την εποχή που έζησαν και την ιστορική και κοινωνική συγκυρία που διαμόρφωσε το έργο τους, παρουσιάζει η σειρά εκπομπών της ΕΡΤ2 “Εποχές και συγγραφείς”.

 

Ειδικότερα, την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, στις 19:10, η εκπομπή παρουσιάζει αφιέρωμα στον συγγραφέα Γιάννη Κοντό.

Ο Γιάννης Κοντός γεννήθηκε στο Αίγιο κατά τη διάρκεια της Κατοχής, αλλά τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Πάτρα όπου μετατέθηκε ο πατέρας του, αξιωματικός του Στρατού, αμέσως μετά  την απελευθέρωση. Ωστόσο, τις εντονότερες αναμνήσεις τις έχει από την Αθήνα, όπου βρέθηκε η οικογένεια όταν ήρθε ο καιρός να πάει στο Γυμνάσιο. Στο μεταξύ, λόγω των πολλών μεταθέσεων του πατέρα του πρόλαβε να γνωρίσει αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Μετά το Γυμνάσιο  σπούδασε Οικονομικά στη Βιομηχανική Σχολή του Πειραιά.

Ο Γιάννης Κοντός δημοσίευσε ποίηση για πρώτη φορά το 1965 και το πρώτο του βιβλίο, η Περιμετρική εκδόθηκε το 1970. Έχει εκδώσει δεκαέξι ποιητικά βιβλία, δύο βιβλία με πεζά κείμενα ( Τα ευγενή μέταλλα, τ.1 και 2) και τρία βιβλία για παιδιά. Ποιήματα και κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες και έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Το 1978 κυκλοφόρησαν στα Αγγλικά δύο επιλογές ποιημάτων του, το 1984  στα δανέζικα Τα οστά, που το 1986 εκδόθηκαν στις ΗΠΑ και ομοίως το 1989 στη Δυτική Γερμανία. Το 1997 εκδόθηκε στα δανέζικα το βιβλίο του Δωρεάν σκοτάδι, ενώ το 2003 κυκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία Ο αθλητής του τίποτα και το 2006 το ίδιο βιβλίο στα Σέρβικα. Επίσης, το 2007 κυκλοφόρησαν στην Αλβανία Ο αθλητής του τίποτα και Τα οστά.

Επί σειρά ετών υπήρξε σύμβουλος εκδόσεων στις εκδόσεις «Κέδρος» και «Μεταίχμιο». Το 1989 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική του συλλογή Ο αθλητής του τίποτα και το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του ποιητικού του έργου.


 

 Επιλογή κειμένων: Τάσος Γουδέλης.

Ήχος: Θόδωρος Ζαχαρόπουλος.

Φωτογραφία: Αλέξης Γρίβας.

Μοντάζ: Κατερίνα Παπαδούκα.

Σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς.

Παραγωγή: ΕΡΤ 2013.

Μοιράσου το άρθρο: