Οι ραγδαίες εξελίξεις  στην Καταλονία με το ζήτημα της ανεξαρτησίας να παραμένει «ζωντανό», οι κινήσεις της ισπανικής κυβέρνησης και  η στάση της διεθνούς κοινότητας είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «EUROPE» που μεταδίδεται το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 στις 13:30 από την ΕΡΤ1.

Η Καταλονία έχει διακριτή πολιτισμική και γλωσσική ταυτότητα. Στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, η συγκεκριμένη περιοχή απολάμβανε και έχασε, αρκετές φορές, πολλά προνόμια αυτονομίας με τη δικτατορία του Φράνκο να απαγορεύει ακόμα και τη χρήση της καταλανικής γλώσσας υιοθετώντας ένα αυστηρά κεντρικό κράτος. Σήμερα το αίτημα της ανεξαρτησίας μπαίνει πιο δυναμικά από ποτέ άλλοτε. Την ίδια ώρα η κατάσταση στην Καταλονία προκαλεί προβληματισμό σε αρκετά κράτη καθώς  οι φυγόκεντρες αποσχιστικές δυνάμεις θεριεύουν στην Ευρώπη που ενώ μοιάζει να έχει αφήσει πίσω της την πολυετή οικονομική κρίση παραμένει ωστόσο σε αναταραχή.

Πως γιγαντώθηκε το κίνημα ανεξαρτησίας και η Καταλονία οδηγήθηκε στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου; Μπορεί να πραγματοποιηθεί το όνειρο των Καταλανών για ανεξαρτησία; Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις λίγο περισσότερο από  ένα μήνα πριν τις τοπικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου; Πόσο πιθανό είναι  τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της να έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Σε ποιες κινήσεις θα προχωρήσει ο Πουτζντεμόν  και ποια η αντίδραση της Μαδρίτης; Ποιες οι επιπτώσεις  σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο;

Ακόμα, ποιες άλλες περιφέρειες έχουν εκφράσει τάσεις απόσχισης από τα κράτη στα οποία ανήκουν; Οι όποιες εξελίξεις στην Καταλονία μπορεί να αποτελέσουν «μπούσουλα»  και για άλλες περιοχές της Ευρώπης και να ενισχύσουν το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού;  Τι λένε στις Βρυξέλλες;

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις ταλανίζουν την Ε.Ε. Οι εύθραυστες ισορροπίες για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, η άνοδος της ακροδεξιάς και του εθνικισμού, οι  συνεχιζόμενες συζητήσεις για το Brexit,  δημιουργούν  ένα ρευστό τοπίο στους κόλπους της Ένωσης που δείχνει αναποτελεσματική να αντιμετωπίσει τη διαφαινόμενη κατάρρευση σε όλα τα επίπεδα του μεταπολεμικού ευρωπαϊκού μοντέλου.

Καλεσμένοι στο στούντιο ο διευθυντής κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ο ευρωβουλευτής ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, ο καθηγητής ευρωπαϊκής οικονομίας Πανεπιστημίου Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας, ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Κώστας Μποτόπουλος και ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Ακόμα, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε τις υποψηφιότητες για τα κινηματογραφικά βραβεία Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Έρευνα – Παρουσίαση: Εύα Μπούρα
Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης
Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Νεκταρία Δρακουλάκη
http://goo.gl/dE1h8f

Μοιράσου το άρθρο: