Τη νέα εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ «Ιδιοφυίες του αρχαίου κόσμου», παραγωγής Αγγλίας 2015, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  –σε Α’ τηλεοπτική μετάδοση– οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1, την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 18:15.

Νέα σειρά ντοκιμαντέρ 3 επεισοδίων, παραγωγής Αγγλίας 2015.

Τρία εξαιρετικά ντοκιμαντέρ που φωτίζουν και αποσαφηνίζουν τις ιδέες του 5ου αιώνα π.Χ. και μας εξηγούν πώς σχημάτισαν τη σκέψη στον σύγχρονο κόσμο.

Μεταξύ του 550 – 450 π.Χ. τρία από τα μεγαλύτερα μυαλά στην ανθρώπινη Ιστορία -ο Βούδας, ο Κομφούκιος και ο Σωκράτης– συνέβαλαν στον ορισμό της έννοιας άνθρωπος.  Χιλιάδες χιλιόμετρα χώριζαν τον έναν από τον άλλο, όμως και οι τρεις διέλυσαν παραδόσεις, την τυφλή πίστη και τη θεοκρατία και ώθησαν τους ανθρώπους στη σύγχρονη, ατομική και ελεύθερη λογική σκέψη. Και οι τρεις πίστευαν ότι τα άτομα έχουν τη δύναμη να ορίσουν το δικό τους πεπρωμένο και να επηρεάσουν και άλλους γύρω τους. Αυτές οι ιδέες γέννησαν το νέο κόσμο.

Πώς έγινε αυτό, ποιες ήταν οι ρίζες του στοχασμού τους; Η ιστορικός Μπέτανι Χιουζ εξετάζει τις μεγάλες ιδέες τους που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με την καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων και τοποθετεί τη φιλοσοφική σκέψη εκεί όπου ανήκει.

Επεισόδιο 3o: «Βούδας  (583 – 463 π.Χ.)» (The Buddha)

Γεννήθηκε στο σημερινό Νεπάλ από βασιλική οικογένεια και προοριζόταν για μια ήρεμη, πολυτελή ζωή.  Στα 29 του χρόνια εγκατέλειψε τα πάντα, τη  γυναίκα του και το παιδί του και άρχισε να περιπλανιέται στη Βόρεια Ινδία με σκοπό να βρει το νόημα της ζωής.

Τα συμπεράσματα και η διδασκαλία του είχαν τεράστια απήχηση παντού στον κόσμο πολιτικά, φιλοσοφικά και θρησκευτικά. Πολλοί διανοητές πιστεύουν ότι οι ιδέες του είναι ο προπομπός της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης και των πεποιθήσεων της εποχής. 

Μοιράσου το άρθρο: