«Η Ελλάδα στη δεκαετία του ’50» είναι το θέμα της εκπομπής «Ιστορικοί Περίπατοι», που μεταδίδεται την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 23:00 μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ1. 

Ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης, εξειδικευμένος στην Ελληνική Πολιτική Ιστορία του 20ού αιώνα, μας ξεναγεί στην Αθήνα και μας μιλά για την Ελλάδα της δεκαετίας του ΄50.

Η δεκαετία του ΄50, καταφανώς πιο «άσημη» απ’ αυτές που προηγήθηκαν και ακολούθησαν, καθορίστηκε μεν από τα μεταπολεμικά τεκταινόμενα, αλλά και καθόρισε τα ταραχώδη χρόνια έως τη δικτατορία των συνταγματαρχών.

Η εργώδης προσπάθεια για την ανασυγκρότηση, το σκληρό μετεμφυλιακό κράτος, το «κεντρώο διάλειμμα» πριν από την απόλυτη κυριαρχία της Δεξιάς, ο παλλαϊκός ξεσηκωμός υπέρ της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα και η άνοδος της Αριστεράς στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ορισμένα από τα κεφαλαιώδη ζητήματα που χαρακτήρισαν τη δεκαετία του ΄50. Γεγονότα, όπως η διαχείριση του Σχεδίου Μάρσαλ, η αποστολή του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος στην Κορέα, η εκτέλεση του Μπελογιάννη και των συντρόφων του, τα πραξικοπήματα που αποφεύχθηκαν στο παρά πέντε, ξεχωρίζουν μεταξύ των άλλων σπουδαίων τεκταινόμενων της περιόδου.

IMG-0063

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος.

Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης.

Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου.

Η εκπομπή-ντοκιμαντέρ επιχειρεί να παρουσιάσει την Ιστορία αλλιώς, την Ιστορία στον τόπο της. Με εξωτερικά γυρίσματα στην Αθήνα ή στην επαρχία σε χώρους που σχετίζονται με το θέμα της κάθε εκπομπής και με «εκμετάλλευση» του πολύτιμου Αρχείου της ΕΡΤ και άλλων φορέων.

Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» έχουν σκοπό να αναδείξουν πλευρές της ελληνικής Ιστορίας άγνωστες στο πλατύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο.

Μοιράσου το άρθρο: