«Μακρόνησος, ένα νοσηρό πείραμα 1947 – 1950»  είναι το θέμα της εκπομπής «Ιστορικοί Περίπατοι», που μεταδίδεται την Τρίτη 10 Απριλίου 2018 και ώρα 23:00 μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ1. 

Mακρόνησος, δύο μίλια έξω από το Λαύριο, δεν ήταν απλώς τόπος εξορίας, όπως άλλα ξερονήσια. Ήταν τόπος εγκλεισμού, συστηματικού σωματικoύ και ψυχολογικού βασανισμού, εξευτελισμού της προσωπικότητας και έντονης προπαγάνδας. Ένας νοσηρός συνδυασμός «σχολείου» και «νοσοκομείου», με σκοπό την «αναμόρφωση» στρατιωτών και πολιτών, ύποπτων για φιλοκομμουνιστικά φρονήματα. Διαφημίστηκε ως «θαύμα»  στην κορύφωση του Εμφύλιου Πολέμου, σε όλο τον δυτικό κόσμο. Μετά τις φρικιαστικές αποκαλύψεις θεωρήθηκε ένα είδος «ελληνικού Νταχάου».

2FOTO-MAKRONISSOS

Με συνοδοιπόρους τους ιστορικούς Στρατή Μπουρνάζο και Τάσο Σακελλαρόπουλο, η Μαριλένα Κατσίμη επιχειρεί μια σφαιρική ανάλυση ενός εγκληματικού βιοκοινωνικού πειράματος, μοναδικού στον μεταπολεμικό κόσμο.

3FOTO-MAKRONISSOS

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Μαριλένα Κατσίμη.

Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης.

Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ 

Η εκπομπή-ντοκιμαντέρ επιχειρεί να παρουσιάσει την Ιστορία αλλιώς, την Ιστορία στον τόπο της. Με εξωτερικά γυρίσματα στην Αθήνα ή στην επαρχία σε χώρους που σχετίζονται με το θέμα της κάθε εκπομπής και με «εκμετάλλευση» του πολύτιμου Αρχείου της ΕΡΤ και άλλων φορέων.

Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» έχουν σκοπό να αναδείξουν πλευρές της ελληνικής Ιστορίας άγνωστες στο πλατύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο.

Μοιράσου το άρθρο: