Η Έλενα Κατρίτση συναντά Έλληνες που γεννήθηκαν στην Τυνησία ή επέλεξαν να ζήσουν εκεί, οι οποίοι αφηγούνται ιστορίες και μύθους από το παρελθόν, για τους Έλληνες σφουγγαράδες του Ελ Μεντλίν αλλά και για τον πειρατή Μπαρμπαρόσα, που, όπως λέγεται, είχε ελληνική καταγωγή, και μεταδίδεται την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 16:00 στην ΕΡΤ1.

Ακόμη, συζητεί με Τυνήσιους για τις αγωνίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και για την αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων, σε μια χώρα που έχει πληγεί από την τρομοκρατία.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρθαγένης, Υπέρτιμος και Έξαρχος Βορείου Αφρικής κ. Μελέτιος
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρθαγένης, Υπέρτιμος και Έξαρχος Βορείου Αφρικής κ. Μελέτιος

H Tυνησία ακροβατεί ανάμεσα στο χθες και το αύριο, ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, πατώντας από τη μία στα χώματα της αφρικανικής ηπείρου και από την άλλη με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη.

Ελένη Κατσαρά, ηθοποιός, γραμματέας της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Τυνησία
Ελένη Κατσαρά, ηθοποιός, γραμματέας της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Τυνησία

Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της Τυνησίας είναι σουνίτες μουσουλμάνοι. Πάνω στην ίδια γη υψώνονται τζαμιά, χριστιανικοί ναοί και συναγωγές. Στο νησί της Τζέρμπα βρίσκεται η αρχαιότερη και μεγαλύτερη συναγωγή της Αφρικής, ενώ η πόλη Καϊρουάν είναι ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κέντρα του ισλαμισμού. Από το 1846 δεν έχει περάσει ούτε μία μέρα που να μην έχει χτυπήσει η καμπάνα του  Άι-Γιώργη που βρίσκεται στην καρδιά της Τύνιδας. Αλλά και στην πόλη Σφαξ υπάρχει ο ιερός ναός των Τριών Ιεραρχών, τον οποίο έχτισαν Έλληνες σφουγγαράδες από την Κάλυμνο.

Η Τυνησία είναι μια μικρή χώρα, περίπου 11 εκατομμυρίων κατοίκων, που προσπαθεί να «αναπνεύσει» ανάμεσα στη Λιβύη και την Αλγερία. Η επίδραση της γαλλικής αποικιοκρατίας είναι ιδιαίτερα έντονη, με τα γαλλικά να είναι η μοναδική ξένη γλώσσα που μιλούν οι Τυνήσιοι. Οι γυναίκες κυκλοφορούν τόσο με μαντίλες όσο και με ευρωπαϊκό ντύσιμο, ενώ η θέση τους είναι σαφέστατα καλύτερη από ό,τι στις άλλες αραβικές χώρες.

Μοιράσου το άρθρο: