Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Γερμανό σκηνοθέτη τουρκικής καταγωγής Φατίχ Ακίν, η ΕΡΤ2 μεταδίδει, σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, το ιστορικό περιπετειώδες δράμα «Η μαχαιριά» (The Cut), την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019, στις 23:45.

Συμπαραγωγή Γερμανίας-Γαλλίας-Πολωνίας-Τουρκίας-Καναδά-Ρωσίας-Ιταλίας-Ιορδανίας 2014.

Σκηνοθεσία: Φατίχ Ακίν.

Σενάριο: Φατίχ Ακίν, Μάρντικ Μάρτιν.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ράινερ Κλάουσμαν.

Μοντάζ: Άντριου Μπερντ.

Μουσική: Αλεξάντερ Χάκε.

Πρωταγωνιστούν: Ταχάρ Ραχίμ, Σιμόν Αμπκαριάν, Μακράμ Χούρι, Χίντι Ζαχρά, Κεβόρκ Μαλικιάν.

Διάρκεια: 138΄

Υπόθεση: Μαρντίν, 1915. Η τουρκική αστυνομία συλλαμβάνει όλους τους Αρμένιους άντρες μέσα σε μια νύχτα και ο νεαρός σιδηρουργός, Ναζαρέτ Μανουγκιάν, αποχωρίζεται βίαια την οικογένειά του.

Χρόνια αργότερα, αφού ο Ναζαρέτ έχει επιβιώσει από τη γενοκτονία, μαθαίνει ότι οι κόρες του είναι κι αυτές ζωντανές. Κάνει σκοπό της ζωής του να τις ξαναβρεί και περιπλανιέται από την έρημο της Μεσοποταμίας μέχρι την Αβάνα και τα απομονωμένα βοσκοτόπια της Βόρειας Ντακότα.

Σ’ αυτή την Οδύσσεια, θα συναντήσει απλούς ανθρώπους έτοιμους να του συμπαρασταθούν και να τον βοηθήσουν, αλλά και την άλλη πλευρά, της απαξίωσης και της βαρβαρότητας.

Η ταινία είναι μια μεγάλη παραγωγή -με γυρίσματα σε Κούβα, Ιορδανία, Γερμανία, Καναδά και Μάλτα-, που ξεκινά με τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ένα έπος για τη δύναμη της αγάπης και της ελπίδας, που συνδυάζει το δράμα με την περιπέτεια και στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Γαλλο-αλγερινός ηθοποιός Ταχάρ Ραχίμ («Προφήτης»).

Η ταινία συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βενετίας 2014.

Μοιράσου το άρθρο: