«Λογοτεχνία και Ζωγραφική» είναι το θέμα της εκπομπής «Άξιον Εστί» με τον Βασίλη Βασιλικό, που μεταδίδεται την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 και ώρα 13:00 μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ2.

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΟ Βασίλης Βασιλικός επιμελείται και παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα εκπομπή, αφιερωμένη στις Τέχνες και στα Γράμματα. Μέσα από παρουσιάσεις ξεχωριστών βιβλίων, μικρές αποκαλύψεις αλλά και σημαντικές αναλύσεις έργων Ελλήνων συγγραφέων, ο οικοδεσπότης της εκπομπής στοχεύει στη γνωριμία με νέους αλλά και παλαιότερους συγγραφείς.

«Λογοτεχνία και Ζωγραφική»


Ο καθηγητής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δημήτρης Αγγελάτος, με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο του «Λογοτεχνία και Ζωγραφική», μας μιλά για τη διάδραση και τη διασύνδεση της Λογοτεχνίας με τη Ζωγραφική σε τέσσερα επίπεδα: της ομοιότητας, της μίμησης, του απόλυτου και της παροντικότητας.

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (2)

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Γιάννης Ψυχοπαίδης, με τη βαθιά ποιητική του ματιά για τον κόσμο, που αποτυπώνεται ολοκάθαρα στα έργα του, αλλά και μέσα από την εμπειρία της ενασχόλησής του με το έργο των ποιητών, επιχειρεί να μας μυήσει στα μυστικά της διασύνδεσης των δύο αυτών Τεχνών.

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (3)

Ο επιμελητής εκθέσεων Τάκης Μαυρωτάς, με αφορμή τις πρόσφατες εκδόσεις του Ιδρύματος Θεοχαράκη για τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Κωνσταντίνο Καβάφη και τον Γιώργο Σεφέρη, αποτυπώνει τη δική του οπτική για τη δημιουργική σύνδεση των εικαστικών τεχνών με την ποιητική.

Τέλος, ο ποιητής και βιβλιοκριτικός Δημήτρης Δασκαλόπουλος μάς μιλά για τη σχέση του Γιώργου Σεφέρη και του Κωνσταντίνου Καβάφη με τη ζωγραφική.

Παρουσίαση: Βασίλης Βασιλικός.

Αρχισυνταξία: Χριστίνα Οικονομίδου.

Σκηνοθεσία: Τάκης Παπαγιαννίδης.

Μοιράσου το άρθρο: