ΕΡΤ2 – «Εποχές και συγγραφείς»: Αφιέρωμα στο Νίκο Τσιφόρο

Στο Νίκο Τσιφόρο είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Εποχές και συγγραφείς», που μεταδίδεται την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 18.30, από την ΕΡΤ2.

Ο Νίκος Τσιφόρος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1911. Στις αρχές της δεκαετίας του 1910 η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα. Έγραφε από τα 11 του χρόνια, αλλά ο πατέρας του ήθελε να τον καμαρώσει δικηγόρο. Σπούδασε Νομικά, αλλά δεν άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Εργάστηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ένα φεγγάρι έκανε τον πλασιέ βιβλίων, τον δημοσιογράφο και μπάρκαρε στα καράβια.

Το 1944 έγινε γνωστός μετά την επιτυχία του θεατρικού του έργου «Συνασπισμός ηλιθίων» με τον Δημήτρη Χορν και τη Μαίρη Αρώνη. Από τότε άρχισε ν’ ασχολείται συστηματικά με το γράψιμο, δημοσιεύοντας κείμενά του στην εφημερίδα «Το Βήμα» και στα περιοδικά «Ο Ταχυδρόμος», «Ρομάντσο», «Πάνθεον» κ. ά.

Στη δεκαετία 1950-1960 συνεργάστηκε με τη Φίνος Φιλμς, γυρίζοντας ταινίες σε σενάρια και σκηνοθεσία δική του. Έγραψε και πολλά σενάρια για άλλους σκηνοθέτες, καθώς και θεατρικά σε συνεργασία με τον Πολύβιο Βασιλειάδη. Πολλά από τα κείμενά του δημοσιευμένα στον «Ταχυδρόμο» εκδόθηκαν σε βιβλία, όπως «Τα παιδιά της πιάτσας», «Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα», «Ελληνική Μυθολογία» και άλλα. Πέθανε τον Αύγουστο του 1970.

Aρχισυνταξία: Τάσος Γουδέλης.

Ηχοληψία: Θόδωρος Ζαχαρόπουλος.

Αφήγηση: Κώστας Καστανάς.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωστής Παπαναστασάτος.

Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου.

Σκηνοθεσία-κείμενο: Τάκης Σπετσιώτης.

Παραγωγή: Τάσος Ψαρράς.

ΕΡΤ2 – «Εποχές και συγγραφείς»: Αφιέρωμα στο Νίκο Τσιφόρο

Σειρά ντοκιμαντέρ που αναφέρεται σε σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, παρουσιάζοντας τη ζωή και το έργο τους σε σχέση με την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα  της εποχής τους.  Η σειρά έχει μια επιτυχημένη πορεία αρκετών ετών και πέρα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, μετέχει ενεργά στην κοινωνία και την πνευματική ζωή της χώρας. Συχνά γίνονται προβολές και επετειακές εκδηλώσεις με θέματα της σειράς σε διάφορα ιδρύματα, σχολεία, πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια.

Επιπλέον, πολλές πανεπιστημιακές σχολές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, έχουν αντίγραφα της σειράς για διδακτικούς λόγους.

Η ΕΡΤ, χάρη στη σειρά, έχει μια «ζωντανή» βιβλιοθήκη Ελλήνων συγγραφέων με διαχρονική αξία. Αρκετά απ’ αυτά τα ντοκιμαντέρ έχουν προβληθεί σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ και έχουν βραβευτεί.

Το 2010, η Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με την ΕΡΤ, για να τιμήσει τον Γιάννη Ρίτσο, προσέφερε το αντίστοιχο ντοκιμαντέρ της σειράς σε πολυτελή έκδοση σε βουλευτές, υπουργούς, πρέσβεις, γενικούς γραμματείς και άλλους ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους.

Το υψηλό κύρος της εκπομπής πιστοποιείται και από την απόφαση της  UNESCO, με αφορμή το «Έτος Καβάφη» το 2013, να επιλέξει το ντοκιμαντέρ της σειράς για τον Αλεξανδρινό ποιητή να παρουσιαστεί στις Εθνικές Επιτροπές όλων των κρατών-μελών της.

Πέρα απ’ αυτά, η σειρά έγινε αντικείμενο και δύο διδακτορικών διατριβών! Πριν λίγα χρόνια από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Καποδιστριακού, Αλέξανδρο Παπαθανασίου και πέρσι από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστημίου της Ρώμης, Jacopo Mosesso.

Ο φετινός κύκλος περιλαμβάνει 14 θέματα, με κλασικούς και νεότερους συγγραφείς αλλά και συγγραφείς της γενιάς του ’70.

Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον Διονύσιο Σολωμό (που φέτος συμπληρώνονται 160 χρόνια από το θάνατό του και την επόμενη χρονιά 220 χρόνια από τη γέννησή του), καθώς και από ένα ντοκιμαντέρ για τους Γιώργο Θεοτοκά, Αλέξη Σεβαστάκη, Κώστα Ταχτσή, Νίκο Τσιφόρο, Γιώργο Σκαμπαρδώνη, Φίλιππο Δρακονταειδή, Αντώνη Φωστιέρη, Άρη Δικταίο, Κώστα Παπαγεωργίου, Γιώργο Πρατικάκη και Κώστα Μαυρουδή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος