Η «επιστροφή» 120 Αιγυπτιωτών ενώνει τρία κράτη, η συμφωνία-«πηγή» της ελληνικής μετανάστευσης στη Γερμανία, η εκμάθηση ελληνικών χορών στη Βραζιλία και η ιστορική ελληνική κοινότητα της Μασσαλίας είναι τα θέματα της εκπομπής για την ομογένεια «Hellas Παντού», την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 και ώρα 15:00 στην ΕΡΤ3.

Στην Αίγυπτο η εκπομπή καταγράφει την ιστορική συνάντηση των προέδρων Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, παρουσία 120 Ελλήνων ομογενών, που αποτελούν τον συνεκτικό ιστό της τριμερούς συνεργασίας. Παρουσιάζει το πρώτο μέρος του αφιερώματος στο πρόγραμμα «Νόστος – Η επιστροφή», για τη συγκινητική επιστροφή των Αιγυπτιωτών στα μέρη όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

Στη συνέχεια, κάνει μία έρευνα με ντοκουμέντα για τη συμφωνία Καραμανλή-Αντενάουερ, που άνοιξε τον δρόμο για τη μετανάστευση χιλιάδων Ελλήνων στη Γερμανία. Αναφέρεται στο ιστορικό πλαίσιο της υπογραφής της συμφωνίας, τα όσα προέβλεπε και τα προβληματικά σημεία της και εξηγεί γιατί τροποποιήθηκε αργότερα.  

Επόμενο θέμα της εκπομπής είναι η υπαίθρια εκμάθηση ελληνικών χορών στη χώρα της σάμπα, τη Βραζιλία. Η ομάδα ομογενών «Ζορμπάς» δίνει τη δική της παράσταση στους δρόμους του Σάο Πάολο, δείχνοντας στους Βραζιλιάνους πως χορεύουν οι Έλληνες.

Η «Hellas Παντού» αυτής της Κυριακής ολοκληρώνεται με την ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας Μασσαλίας που ιδρύθηκε το 1924. Έλληνες που κατοικούν στη Γαλλία μιλούν για τους στόχους και τα όνειρα μέσα σε μια πόλη με ελληνική ταυτότητα.

Παρουσίαση: Κατερίνα Ρενιέρη

Αρχισυνταξία: Δημήτρης Αθανασόπουλος

Δημοσιογραφική ομάδα: Όλγα Νίκου, Ηλιάνα Σκουλή

Σκηνοθεσία: Ηλίας Γεωργακόπουλος

Διεύθυνση Παραγωγής: Δημήτρης Φράστανλης

Μουσικό σήμα: Νίκος Κυπουργός

Μοιράσου το άρθρο: