13 Φεβρουαρίου 1946, λειτούργησε για πρώτη φορά το ραδιόφωνο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καθιερώνοντας, χρόνια μετά, την ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου.

13 Φεβρουαρίου 2016, 70 χρόνια μετά η Ελληνική Ραδιοφωνία γιορτάζοντας το μέσο που αγαπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο θυμάται… και τιμά τις «φωνές» που πέρασαν από τα προγράμματα της γράφοντας μια μοναδική ραδιοφωνική ιστορία.

Τα προγράμματα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας συμμετέχοντας στους εορτασμούς της UNESCO για το 2016, διαμορφώσαν το πρόγραμμα τους σε ειδικές ζώνες και μας μετέφεραν με τη σύμπραξη αγαπημένων φωνών στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ραδιοφώνου.

Στο Πρώτο Πρόγραμμα…

10.00-12.00,  ο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος αφιέρωσε το δίωρο  σε σημαντικούς σταθμούς και τομές για την εξέλιξη του ραδιοφωνικού μέσου στην χώρα μας.
Στο α’ μέρος του αφιερώματος, 10.00-11.00, έγινε αναδρομή στη δημιουργία του ραδιοφώνου στην Ελλάδα και θα αναδειχθούν στιγμές που τα ερτζιανά λειτούργησαν σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, συζητώντας με τον ιστορικό Γιώργο Χατζηδάκη. Στη συνέχεια με τη συμμετοχή του στελέχους της ΕΡΑ Μιχάλη Μεσσήνη και του Σταύρου Μπένου, πρώην δημάρχου Καλαμάτας, ανατρέξαμε στον τρόπο που στήθηκε το 1986, μέσα σε 24ωρα από ανθρώπους της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σε ένα ελαιώνα της περιοχής, ραδιοφωνικός σταθμός για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των κατοίκων της Καλαμάτας μετά το μεγάλο σεισμό στην πόλη.
Στο β’ μέρος, 11.00-12.00 το αφιέρωμα ανέδειξε την πλήρη ιστορία της εμφάνισης της ελεύθερης ραδιοφωνίας στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή του δημοσιογράφου Γιάννη Χρυσοβέργη, μέλους στις αρχές του ’80 των κινήσεων για την ελεύθερη ραδιοφωνία. Στη συνέχεια ξετυλίχθηκε η ιστορία του Γ’ Προγράμματος, που από την ίδρυσή του το 1954 αποτελεί μια ιδιαίτερα ποιοτική πτυχή του ελληνικού ραδιοφώνου και θυμηθήκαμε το «φαινόμενο» λειτουργίας του Τρίτου επί Μάνου Χατζιδάκι, μιλώντας με τον Γιώργο Κουρουπό, συνθέτη και αναπλ. διευθυντή του προγράμματος εκείνη την εποχή. Το αφιέρωμα έκλεισε συζητώντας για το παρόν και το μέλλον του ραδιοφώνου στην ψηφιακή εποχή με τον Μιχάλη Κυριακίδη, δημοσιογράφο και διδάσκοντα ραδιοφωνικά θέματα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Ακούστε την εκπομπή

12:00-14:00, ο Ανδρέας Παπασταματίου υποδέχτηκε τον Γιώργο Τζαβέλα, τον Γιάννη Τζαννετάκο και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου σε μια δίωρη συζήτηση για «το ραδιόφωνο χθες σήμερα και αύριο».
Ακούστε την εκπομπή

16:00-17:00, στην εκπομπή «Εκ των υστέρων», ο Δημήτρης Παπαχρήστος συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, τη «φωνή» του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού της Πάφου, «ζωντανεύοντας» δύο ραδιόφωνα που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ιστορία του Ελληνισμού στην πιο κρίσιμη, έκτακτη περίοδό της: ο Ραδιοσταθμός του Πολυτεχνείου και ο Ελεύθερος Ραδιοσταθμός της Πάφου (Ιούλιος 1974), από τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος με το μήνυμά του διέψευσε τους πραξικοπηματίες της Κύπρου ότι ήταν νεκρός.
Ακούστε την εκπομπή

17:00-19:00, η μακροβιότερη εκπομπή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας επέστρεψε…. Ο Πάνος Χρυσοστόμου υποδέχτηκε τον Γιάννη Πετρίδη και τον Κώστα Ζουγρή, σε σύνδεση με το Kosmos, για μια ειδική δίωρη εκπομπή αφιερωμένη σε τι άλλο; Στο Ραδιόφωνο.
Ακούστε την εκπομπή
19:00-20:00, το Πρώτο Πρόγραμμα συνδέθηκε με τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας 102FM  για να αναμεταδώσει εκπομπή με καλεσμένο τον Γιώργο Γούσια ο οποίος μοιράστηκε με τους ακροατές τις δικές του «Μνήμες Ραδιοφώνου». Στην εκπομπή μεταδόθηκαν σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα από ελληνικές εκπομπές της δεκαετίας του ’50 και του ’60 της Deutche Welle, του BBC, του Ράδιο Μόσχα, του Ράδιο Πράγα, του Ράδιο Σόφια, του Radio Vaticana και της Voice of America (VoA).
Ακούστε την εκπομπή
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι ακροάτριες και οι ακροατές του Πρώτου προγράμματος είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις ειδήσεις «σαν άλλοτε…» με τις φωνές που άφησαν εποχή. Εκφωνήτριες και εκφωνητές όπως η Χρύσα Δημητριάδη, ο Κίμων Βρετός, ο Κώστας Γιαλλίνης, ο Αλέκος Δραγώνας, ο Νίκος Μαριούλκας, ο Αντώνης Πυλιαρός παρουσιάσαν και πάλι τα δελτία ειδήσεων της ημέρας.


Στην ΕΡΑ Σπορ…

Μικρόφωνο στα γήπεδα δίνουν οι παλαίμαχοι του αθλητικού Ραδιοφώνου της ΕΡΤ. Στις 2 το μεσημέρι ο Κώστας Μότσης και ο Γιώργος Τζαβέλας σκοράρουν ξανά στις συχνότητες της ΕΡΑ Σπορ.
Ακούστε την εκπομπή


Στη «Φωνή της Ελλάδας»…

Στις 13 Φεβρουαρίου 1946 λειτούργησε για πρώτη φορά το ραδιόφωνο του ΟΗΕ καθιερώνοντας με αυτό τον τρόπο την ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα ραδιοφώνου. Ήταν όμως λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1938 που τα βραχέα κύματα άρχισαν να συνοδεύουν την ελληνική ιστορία…. Η «Φωνή της Ελλάδας» συμμετείχε στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου με ένα δίωρο αφιέρωμα, από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι με θέμα «Η Φωνή της Ελλάδας θυμάται…» το οποίο επιμελήθηκαν και παρουσίασαν η Νατάσα Βησσαρίωνος και ο Πέτρος Δουρδουμπάκης.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος ξεδιπλώθηκε η ιστορία του σταθμού, του πρώτου ραδιοφωνικού σταθμού της Ελλάδας, η σημασία των βραχέων κυμάτων, η πολύχρονη επικοινωνία με τους Έλληνες του κόσμου, ενώ καλεσμένοι στο στούντιο ήταν δημοσιογράφοι και παραγωγοί που εργάστηκαν στο ιστορικό ραδιόφωνο όπως η Ζηνοβία Συρίβλη (πρώην Συντονίστρια του σταθμού), η Δήμητρα Γουναρίδη (δημοσιογράφος), η Σούλα Μπασιούκα (παραγωγός λόγου – υπεύθυνη αλληλογραφίας του σταθμού),  η Νότα Χατζηαναστασίου (παραγωγός λόγου), ο Πάνος Σαββόπουλος (δημοσιογράφος- παραγωγός λόγου), η Ντέπυ Νικολοπούλου (δημοσιογράφος), η Χαρά Τζαναβάρα (δημοσιογράφος).
Τέλος, η Γιάννα Τριανταφύλλη συντονίστρια της Φωνή της Ελλάδας μίλησε για τον ρόλο που καλείται να παίξει ο σταθμός με το νέο κύμα μετανάστευσης.
Ακούστε την εκπομπή


Στο Kosmos…

Από τις 3 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, η παραγωγός Μαρία Κουτσιμπίρη συζήτησε με ανθρώπους που βρέθηκαν πίσω από το μικρόφωνο σε «στιγμές έκτακτης ανάγκης και καταστροφής» αποδεικνύοντας ότι το ραδιόφωνο ήταν, είναι και θα είναι η έγκυρη και έγκαιρη πηγή πληροφόρησης.
Ακούστε την εκπομπή


Στο Δεύτερο πρόγραμμα…

Στις 8 το πρωί, σε σύνδεση με το Kosmos η Ειρήνη Γιανναρά παρουσίασε την πολυπολιτισμική πλευρά του ραδιοφώνου. Μέσα από το ειδικό πρόγραμμα του Δικτύου της EBU “Musical Caravan” ταξιδέψαμε με οδηγό τα τραγούδια στα ραδιόφωνα του κόσμου.

Στις 10 το πρωί η Φεβρωνία Ρεβύνθη μας ταξίδεψε στα μονοπάτια της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
Ακούστε την εκπομπή

Ενώ στις 11 επέστρεψε ένα αγαπημένο δίδυμο του Δεύτερου, η Αρχοντούλα Πέτρου και η Μαρίνα Λαχανά.
Ακούστε την εκπομπή

Από τη 1 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ «κατέλαβαν» το μικρόφωνο του Δεύτερου οι:
Μανώλης Νταλούκας (13:00-14:00)
Ακούστε την εκπομπή

Άκης Εβενης (14:00-15:00)
Ακούστε την εκπομπή

Ηλίας Ξυνόπουλος (15:00-16:00)
Ακούστε την εκπομπή

Γιώργος Πολυχρονίου (16:00-17:00)
Ακούστε την εκπομπή

Δημήτρης Πουλικάκος (17:00-18:00)
Ακούστε την εκπομπή

Θοδωρής Σαραντής (18:00-19:00)
Ακούστε την εκπομπή

Βασίλης Λούκας (19:00-20:00)
Ακούστε την εκπομπή

Στις 8 το βράδυ ο Σιδερής Πρίντεζης υποδέχτηκε στο στούντιο του Δεύτερου τον Γιώργο Παπαστεφάνου.
Ακούστε την εκπομπή

Στις 10 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα  ο Αλέξης Κωστάλας επέστρεψε για ένα δίωρο μελώδικό κλείσιμο.
Ακούστε την εκπομπή


Στο Τρίτο Πρόγραμμα…

Στις 6 απόγευμα παρουσιάστηκε ένα δίωρο αφιέρωμα με θέμα «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Πρωταρχικός παράγοντας του Πολιτισμού».
Μεταδόθηκε το Ραδιοφωνικό Ντοκιμαντέρ της Μαρούλας Ματζώρου για την Ελληνική Ραδιοφωνία με τίτλο «Ξαναδιαβάζοντας την Οδύσσεια», που παρουσιάστηκε στο διαγωνισμό Prix Europa του Βερολίνου το 2008 και περιέχει μαρτυρίες προσφύγων στην Αθήνα, στην Πάτρα και στη Μυτιλήνη για τη μεταναστευτική κατάσταση στον τόπο μας πριν από 8 χρόνια.
Επίσης ο συγγραφέας και παραγωγός λόγου Κώστας Καναβούρης διάβασε κείμενά του για το προσφυγικό με την παρουσία της Λήδας Δημητρίου και της Όλγας Παπά στο στούντιο του Τρίτου Προγράμματος.
Ακούστε την εκπομπή


Είναι γνωστό πως ο κατάλογος των «Φωνών της Ιστορίας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας» είναι πολύ πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου καταγράφηκε στους ραδιοθαλάμους των προγραμμάτων της.

Δεκάδες άνθρωποι που επί δεκαετίες υποστήριξαν, στελέχωσαν, κόσμησαν με το έργο και την παρουσία τους το Δημόσιο Ραδιόφωνο, δεν βρέθηκαν κοντά μας για πρακτικούς λόγους, όπως είναι προφανές. Σε ένα πρόγραμμα μιας ημέρας είναι αδύνατον να χωρέσει η Ιστορία δεκαετιών. Μοιραία υπήρξαν παραλείψεις και απουσίες. Αυτό που σίγουρα δεν παραλείπεται, είναι η μνήμη και η αναγνώριση της προσφοράς της μεγάλης οικογένειας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στο διάβα του χρόνου.

Όπως άλλωστε δεν επιτρέπεται να παραλειφθεί η μεγάλη συμβολή όλων των εργαζόμενων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στην οργάνωση και παραγωγή των ραδιοφωνικών προγραμμάτων που μεταδόθηκαν στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου 2016.

 

Μοιράσου το άρθρο: